Как ефективно да се справим с целулита?

Пример за това могат да бъдат препаратите с л-карнитин и кофеин
11 юни 2014 12:25, Румяна Тасева
0
Как ефективно да се справим с целулита?
Снимка: Reuters

Съвременната фармацевтична индустрия създава множество нови и по-нови гелове и кремове, които се борят ефикасно с появяващия се целулит. Пример за това могат да бъдат препаратите под формата на гел или крем, които съдържат л-карнитин и кофеин. Те се усвоят от кожата и се задържат в мускулите. По този начин мускулната клетка, с помощта на л-карнитинова совалка, приема директно мастната киселина в своите митохондрии и я подлага на директно изгаряне с цел повишаване енергийни нужди на организма. Дълго време това се е считало като ефикасен метод за борба със затлъстяването, което наложило все по-широкото приложение на л-карнитин под формата на различни хранителни добавки.

По-дълготрайните проучвания установили множество странични ефекти от страна на л-карнитина върху организма. Една от причината, поради която СЗО все още не е одобрила този препарат за лечение на затлъстяване е, че сърдечният ритъм на пациентите се ускорява драстично. Освен това се доказа и появяващият се механизъм на обратна връзка, който е типичен като проява в ендокринологичния апарат на организма. На практика това е механизъм, при който при повишен синтез или налично количество на даден хормон или ензим, неговото производство се преустановява по принципа на обратната връзка.
 
При преустановяване на външния прием на даден хормон, ензим или метаболит, организмът започва отново да произвежда нужните си количества. Тъй като л-карнитин се произвежда нормално в тялото, като метаболит на аминокиселини, при неговия повишен прием в организма се преустановява неговото ендогенно производство. В този порядък при преустановяване на външното внасяне на л-карнитин остава един добре изразен рефрактерен период, при който организмът и централната нервна система трябва да получат сигнал, че серумното съдържание на л-карнитин е понижено. В този порядък мозъкът издава еферентен сигнал, с който стартира нормалното производство отново.
 
Тъй като този метаболит е особено важен за преработката на мазнини, при недобре контролиран хранителен прием през първите дни след спиране на екзогенния внос на аминокиселината, остава един малък период от време, който макар и няколко дни, не се контролира от серумни нива на л-карнитин. По такъв начин учените са доказали и за отдавна известния йо-йо ефект на диетите с бързо отслабване и прием на всякакви хранителни добавки, които изгарят бързо мазнините от тялото.
 
Това наложи въвеждането на нови техники за перкутанно изгаряне на мазнини. През последните години значителен принос в дерматологичната и естетична практика намират геловете и кремовете с термичен ефект, чийто основен ефект след нанасянето им върху кожата, е да се усвои активната субстанция, която попада сред мастните клетки в подкожието. Активната съставка развива сравнително голяма кинетична енергия, което води до унищожаване на съдържимото в мастните клетки.
 
Като страничен ефект от терапията с подобен тип гелове и кремове се отбелязва временната кожна еритема, което при алергични пациенти може да премине в обострен дерматит. Специалистите съветват при тези условия приложението на термогелове да бъде преустановено до овладяване на симптоматиката.   
 
Сред най-често прилаганите методи за отстраняване на излишните мазнини от тялото са липосукция, мезотерапия и специалната лазерна терапия.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари