Погрешните навици в храненето водят до затлъстяване

Бързо, лесно, вкусно и... опасно за здравето
16 юни 2014 16:05, Румяна Тасева
2
Погрешните навици в храненето водят до затлъстяване
Източник: Reuters

„Няма да станеш от масата, докато не изядеш всичко в чинията си!“ Тази реплика е толкова типична за загрижения български родител, че е истинско чудо как едва в последните години ни застигна новата световна епидемия на наднорменото тегло.

Замислете се колко пъти като дете са ви принуждавали да изядете всичко до последната хапчица и са настоявали непременно да си сипете и допълнително... И колко пъти вие, като родители, сте се карали на детето си, което мрънка, че „не може повече“ над наполовина изядената си порция.

Мислите, че добрата грижа за детското здраве върви ръка за ръка и с пълната чиния, и добрия апетит? Грешите! Запознайте се с основните причини да попаднем в капана на затлъстяването и как сами подготвяме почвата за заболявания, сериозно застрашаващи здравето и живота ни.

1. „Храна“ за размисъл...

При възрастните затлъстяването се свързва със сърдечносъдови заболявания (инфаркт, инсулт), инсулинова резистентност, диабет, някои видове рак, остеоартрит, сънна апнея и др. Подобни сериозни последствия има и за децата и юношите, които са с наднормено тегло.

Затлъстяването, настъпило в предпубертетна възраст, е особено рисково и то в дългосрочен план. Децата с наднормено тегло могат да развият дихателни затруднения, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност с последващо развитие на диабет тип 2, ортопедични проблеми и др. Заплашени са от депресия и психични проблеми, тъй като често живеят с подигравките на околните.

 

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Угоен преди 9 години
Ррррррлълълъх... Клъх !Искам да ям !