Как раждането се предизвиква естествено?

Бременността протича нормално 40-42 седмици
23 юни 2014 10:56, Румяна Тасева
2
Как раждането се предизвиква естествено?
Снимка: Reuters

Терминът за раждането е дата, която приблизително ориентира за времето на раждане. Бременността протича нормално 40 – 42 седмици, като терминът се изчислява по формула от началото на последна менструация до 280-ия ден. Нормално е раждането да настъпи около изчислената по формулата дата спонтанно.

 Ако раждането не настъпи до термин, обикновено акушер-гинеколозите изчакват още една седмица време, проследявайки ежедневно състоянието на бременната и плода. В случай, че бебето не се е родило и за този период, вече се пристъпва към индуциране на раждането, за да се предотвратят неприятни усложнения.
 
Много малък процент бебета се раждат точно на определения термин. Съвременните специалисти смятат, че за раждане може да се мисли от 39 гестационна седмица, когато е завършило напълно вътреутробното развитие на плода, не по-рано.
 
Трябва да имате предвид, че заради характерни особености в менструалния цикъл на жената – когато той е по-продължителен от 28 дни или нередовен – е нормално срокът на бременността да продължи след термин.
 
Съществуват методи за естествено предизвикване на раждането, които е уместно да се използват и които не вредят, в случаите, когато остават броени дни до термин или още повече, той отминава.
 
Не всеки от тях би подействал на 100%, при някои бременни той ще даде начало на родилния процес, при други – не. Тези методи имат смисъл, тъй като вместо жената излишно да се тревожи кога ще настъпи раждането, й дават успокоението, че е направила каквото е могла в тази връзка.
 
Ако времето за раждане ви притеснява, първо, важно е да получите уверението от следящия ви акушер-гинеколог, че срокът на бременността е към края си. Той е преустановил приема на всички медикаменти за поддържане на бременността. Важно е да получите от него „зелена светлина“, че естественото предизвикване на раждане не би навредило на вас или на плода.
 
Един от най-удачните методи естествено да се предизвика раждането е чрез вагинален секс. Освен че самото движение при акта би могло да предизвика контрактилна дейност, това би могло да стане и заради простагландините, които нормално се съдържат в семенната течност. Те помагат за узряването на маточната шийка и съответно за разширяването й.
 
Колкото и странно да изглежда, сексът до термин не би имал същото въздействие - тоест не би довел до преждевременно раждане или спукване на околоплодните ципи, когато бременността е безрискова. Природата определено е създала механизъм, който да се активира в точно определено време. В този смисъл отказът от секса през бременността, когато за това няма излишна препоръка от акушер-гинеколога, е необоснована. Напротив той би могъл да подпомогне и за емоционалното разтоварване на жената.
 
Друг метод за естествено индуциране на бременността е оргазмът, при който контрактилната дейност вследствие на върховото удоволствие може да стимулира зараждането на "изгонващите сили".
 
По време на секс нормално в женския организъм се синтезира окситоцин. Това е същият хормон, който е необходим за образуването на контракциите и нормалното протичане на родилната дейност.
 
Раждането би могло да се предизвика и от стимулацията на зърната на гърдите. При това действие също се отделя окситоцин. По-късно благодарение на засукването от бебето и отделянето на окситоцин ще „слиза“ кърмата ви.
 
Необходимо е масажът да обхване, освен зърното, и ареолата и да продъли 5 минути на гърда по отделно, като след това се почине петнадесетина минути.
 
Раждането би могло да се предизвика и чрез извършването на специален масаж на тялото. Такъв масаж би могъл да се направи само от квалифициран специалист с медицинско образование, който ще използва и специални натурални масла, със свойството да предизвикат контрактилна дейност на матката. Този метод обаче би бил ефективен само, ако бебето и майката са готови за раждането.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
9
 
! Отговори
опитал преди 9 години
Когато наближаваше термина на жена ми се прибрах от работа. През деня тя беше ходила на преглед и докторът и бе казал още е рано да постъпи в болницата. Но онази вечер така се възбудихме след дълго въздържане, че направихме много мощен и страстен секс. ... В 12:30 през ноща тя роди.
1
2
 
8
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 9 години
Абе за естествено раждане си требе естествен секс!