Как да действаме при хранително отравяне?

По-тежките отравяния могат да са опасни за живота и здравето
24 юни 2014 10:36, Румяна Тасева
0
Как да действаме при хранително отравяне?
Снимка: Reuters

В условията на повишените температури на околната среда през лятото особено често се появяват симптомите на дискомфорт в горните и долни отдели на храносмилателния тракт. Причина за появата на тези симптоми е хранително отравяне. То се развива след консумация на храна, която е заразена с бактерии, вируси или съдържа някои химични субстанции.

Като краен резултат се развива лекостепенен дискомфорт, който трае ден-два или по-тежко степенна клинична картина, която води до временна загуба на течности в тялото, тоест дехидратация. По-тежките и специфични химически натравяния могат да доведат до животозастрашаващи прояви, което налага спешното лекарско консултиране и стартиране на програма за бързо лечение.

Съществуват множество бактерии, които могат да причинят хранително отравяне. Хората, които са болни или инфектирани, могат да предадат стафилококови бактерии на храната си, която приготвят. Хората, които консумират замърсената вече храна, често могат да получат симптоми на гадене, повръщане и диария. Най-чест причинител на този тип смущения е бактерията Ешерихия коли.

Друг особено чест причинител на хранително натравяне е салмонелата. Това са специфичен тип бактерии, които обитават птичето месо, яйцата и месо от други животни. Като резултат от този тип инфекция се развива салмонелно натравяне, което протича с обилна диария, която продължава в рамките на един или два дни. Тези болестотворни бактерии могат да се намерят още в рибата и млечните продукти. Също така особено добър и бърз растеж показват в храна, която е престояла няколко часа на стайна температура. Хранителните ястия, които се приготвят със съдържанието на майонеза, най-често предизвикват симптоми на горен и долен диспептичен синдром с дехидратация и обща отпадналост на организма.

 
Друг чест тип хранителни отравяния през летния сезон са от консумацията на морски деликатеси, както и гъби, плодове и други растения, които са явливи и в по-малка доза могат да причинят много тежки придружаващи симптоми.
 
Химическите отравяния са сравнително по-редки. Те обикновено се развиват след консумация на храни, богати на пестициди или при съхранение на храната в замърсени с химични агенти кухненски съдове. Клиничната картина може да бъде много лека, но и да доведе до животозастрашаващи изгаряния по хода на стомашно-чревния тракт и интоксикации на организма.
 
Кои са най-честите симптоми?
 
Обикновено хранителното отравяне причинява едновременно комплекс от симптоми, определящи горния и долния диспептичен синдром – гадене, повръщане и диария, която може да бъде от своя страна със или без примес на кръв, а понякога и в съчетание с други общи симптоми.
 
Симптомите за бактериално хранително натравяне са особено специфични. Те обикновено започват с коремни болки, спазми, диария и повръщане до един час след консумацията на развалената храна.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари