Мозъчните травми правят тийнейджърите раздразнителни

Това открили учени от университета на Кентъки в Лексингтън
16 юли 2014 14:03, Румяна Тасева
0
Мозъчните травми правят тийнейджърите раздразнителни
Снимка: Reuters

Травмите са естествено явление при активна игра на децата и спортуване. Честотата им особено нараства през летните месеци. Според американски невролози след мозъчно сътресение при някои тийнейджъри е възможна проявата и на някои тревожни емоционални признаци.

Резултатите от изследването на учените от университета на Кентъки в Лексингтън са представени на конференцията на академията по мозъчни сътресения от спортни травми в Чикаго. Според данните им младежите, които страдат от чувствителност към светлина и шум след мозъчно сътресение е много вероятно така също да проявят и някои нервно-психични симптоми като тревожност.
 
Научният екип крепи твърденията си от изследване на 37 активно спортуващи деца между 12 и 17 години в продължение на 37 след сериозна травма на главата, при която те са имали загуба на съзнание и/или амнезия.
 
Оказало се, че 22 от тях проявявали силна раздразнителност, агресия, тревожност, склонност към депресия, апатия, импулсивни емоционални изблици и честа промяна на настроението. При останалите 15 подобни симптоми не били наблюдавани, въпреки че и при двете групи тежестта на травмата е била равнопоставима.
 
Пет (23%) от проявяващите емоционални симптоми се оплакали от чувствителност към светлина, три (14%) – от шум, за разлика от другата група, от която само две деца споделили за фотобоязън.
 
Медиците не са установили връзка между изявата на главоболие и гадене и наличието на емоционални симптоми след мозъчно сътресение.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари