Митове за здравето на зъбите

За тях разказва д-р Богомил Стоев пред Puls.bg
17 юли 2014 22:31, Румяна Тасева
0
Митове за здравето на зъбите
Снимка: Reuters

1. Стоматологичен мит: Само захарта в сладкишите и десертите са вредни за зъбите.

Стоматологичен факт: Много храни имат натурални захари в тях. Както естествените, така и преработени захари могат да доведат до развитие на кариес, ако останат достатъчно време в контакт със зъбите и при лоша хигиена на съзъбието. Най-важно е да се ограничи количеството на употребяваните преработени захарни изделия и редовно да се извършва рутинната и правилна орална хигиена.

 
2. Стоматологичен мит: Не е необходимо да се мият млечните зъбки.
 
Стоматологичен факт: Независимо от факта, че млечните зъби ще бъдат сменени, все пак трябва да се грижите за тях редовно. Използването на четка, паста и конец в ранна детска възраст създава правилни навици, които се запазват през целия живот, но хигиената на детското съзъбие започва с почистване с леко навлажнена с вода (или разредена в съотношение 1:1 кислородна вода : вода) стерилна марля. Важно е да се запомни, че кариесите на млечните зъби могат да повлияят развитието на постоянните. Единствения начин да предотвратите това са редовната устна хигиена и редовните прегледи.
 
3. Стоматологичен мит: Всеки човек рано или късно слага протези или мостове.
 
Стоматологичен факт: Развитието на стоматологията и грижата за пациента позволяват на хората да запазят зъбите си през целия си живот. При ежедневно поддържане на оралната хигиена чрез четка, паста и конец, както и редовни професионални стоматологични почиствания, прегледи и лечение, е възможно да запазите всичките си зъби до края на живота.
 
4. Стоматологичен мит: Единствената причина за лош дъх е лошата устна хигиена
 
Стоматологичен факт: Освен недобрата орална хигиена, други причини за лош дъх могат да бъдат пушенето, честата употреба на някои храни, големи зъбни инфекции или абсцеси. Лошият дъх може да се дължи и на проблеми със стомашно-чревния тракт.
 
5. Стоматологичен мит: Употребата на клечки за зъби е препоръчителна
 
Стоматологичен факт: Използването им може да помогне в някои случаи на заседнали парченца храна между зъбите, но е препоръчително да се стремите да не ги използвате, защото в повечето случаи се стига до нараняване на зъбите и венците. Затова се опитайте да използвате редовно конец (преди или след хранене) и не посягайте към клечките за зъби след всяко хранене.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари