Оскъдното хранене през бременността води до диабет

Подобен епигенетичен ефект може да се проследи през поколение
18 юли 2014 12:04, Румяна Тасева
0
Оскъдното хранене през бременността води до диабет
Снимка: Reuters

Оскъдното хранене през бременността залага риск от развитие на затлъстяване и диабет от втори тип при детето, категорични са екип учени от Кеймбриджкия и Харвардския университет.

Според публикация в сп. Science механизмът е епигенетичен – това означава, че се променя активността на определен ген според условията на околната среда. Тези промени се запазват при митотичните деления на соматичните клетки и се предават на следващите поколения. Най-изученият до този момент епигенетичен механизъм е метилирането на ДНК.
 
При него към определен участък от ДНК се присъединява мителна група (- CH3), което изключва гена, чиято работа вече не е необходима или вредна при дадените условия.
 
Когато бременната жена се храни непълноценно детето й се ражда "програмирано" да се справя с глада, обяснява един от авторите на изследването Ан Фергюсън-Смит. Ако това дете обаче е презадоволено с храна, неговият неприспособен организъм започва да страда, вследствие на което се развиват метаболитни заболявания като диабет, допълва тя.
 
Подобен епигенетичен ефект може да се проследи през поколение. Това обяснява епидемията от затлъстяване и диабет сред днешните поколения, чиито баби са страдали от глад в годините преди, по време на и след Втората световна война. Така също, и дава успокоение, че епидемията от затлъстяване може да бъде овладяна през следващите поколения, базирайки се на този механизъм.
 
Защо ефектът се предава от баба на внуци? Учените откриват и следната закономерност, всъщност това ново закодиране в ДНК се предава чрез спермата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари