Срещу диабет – наспете се хубаво!

Добрият сън предпазва и от затлъстяване
25 фев 2015 18:10,
3
Срещу диабет – наспете се хубаво!
Източник: Reuters, архив

Недоспиването може да окаже причина за развитието на диабет и затлъстяване, става ясно от резултатите на ново проучване.

Учените установяват, че недостигът на сън може да повиши нивата на мастните киселини в кръвта. Това може да попречи на свойството на инсулина да регулира нивата на кръвната захар. 

Д-р Есра Тасали от Университета в Чикаго, Илинойс, САЩ, която е част от изследователския екип, обяснява, че според данните на множество проучвания се открива връзка между недоспиването, трупането на излишни килограми и диабет тип 2. 

В проучването участие взимат 19 мъже и жени, които са в добро здравословно състояние. Възрастта им е между 18 и 30 години. Те биват разделени на две групи. За период от четири нощи, участниците от първата група спят осем часа всяка нощ, а тези от втората група – най-малко четири часа. 

Установява се, че участващите във втората група имат по-високи нива на мастните киселини, които остават завишени в продължение на пет часа в ранните сутрешни часове. Изследователите обясняват, че това пречи на свойството на инсулина да регулира нивата на кръвната захар. По този начин значително се повишава риска от затлъстяване и развитие на диабет.

Учените добавят, че анализът на резултатите от проучването подкрепя този от предишни проучвания, изучаващи ефекта от недоспиването по отношение на метаболизма на мазнините.

Би било правилно да се каже също така, че качественият и пълноценен сън може да предпази от развитието на диабет и затлъстяване, убедени са учените.

Данните от проучването са публикувани в сп. Diabetologia.

Повече информация за ефекта на съня върху здравето може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
9
 
! Отговори
Доктор Никак не Боли преди 9 години
Може и да са прави. Но като цяло стреса и наследствената обремененост са най големия проблем.
1
0
 
14
 
! Отговори
АК-47 преди 9 години
Стрес , напрежение , безпаричие..... фактори , от които човек не може да има нормален сън !!!!!