Любими храни ни докарват 200 болести

Лекари заклеймиха барбекюто, било канцерогенно
7 апр 2015 07:00,
57
Любими храни ни докарват 200 болести
Снимка: Архив Reuters

Опасни храни ни докарват 200 заболявания, като в това число са не само леките форми на чревни разстройства, но и по-тежки заболявания, включително и рак, пише "Монитор".

Консумирането на небезопасни храни е свързано със смъртта на над 2 млн. души в целия свят. По последни данни в европейския регион има 310 хил. човека с бактериални хранителни инфекции, от които има данни за 304 смъртни случая, като това е информацията само за "върха на айсберга". Това каза проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, в навечерието на Световния ден на здравето, който тази година е посветен на безопасното и здравословно хранене.

Оказва се, че барбекюто е една от най-вредните храни. Бързо изпеченото на открит и силен огън месо има канцерогенен ефект, като най-често причинява рак на стомаха, дебелото черво и тънките черва, хранопровода или панкреаса. Това пък твърдят експерти от Анадолу Медицински Център.

От храните, обработвани на висока температура, най-голям риск представляват тези, които са богати на протеини. Ако на силен огън обаче се приготвя риба, тя също не е безвредна. При печенето на висока температура пържолата или кебапчето претърпяват денатурация. След това обаче стеклите се от тях мазнини в скарата изгарят. Получава се оксидиране, което се прикрепя към месото и попада в човешкия организъм. Затова специалистите по хранене препоръчват да не се набляга на барбекюто по празници, а когато все пак консумираме скара, да я преглъщаме с обилно количество салата, която действа като антиканцероген.

Включването на зеленчуци и плодове в менюто намалява риска от рак на белия дроб, устата, хранопровода, стомаха и на дебелото черво, уточниха от Националния център за обществено здраве и анализи.

Сухите мезета, тип колбаси, са изключително опасни за хипертониците, тъй като количеството сол в тях надвишава 5-10 пъти допустимото здравословно количество. Натриевият катион в тях задържа водата, от което се вдига кръвно и се натоварва сърцето. В някои от трайните колбаси производителите добавят нитрати за запазване на свежия червен цвят. След като те бъдат погълнати, се превръщат в нитрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб и пикочния мехур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
pedro преди 9 години
ВЯРНО Е !! МИЛИОНИ ХОРА СА УМРЕЛИ И ВСИЧКИТЕ СА ЯЛИ ПЪРЖОЛИ
38
5
 
4
 
! Отговори
Колята преди 9 години
Дай да не ядем нищо освен домашни зеленчуци цял живот и да ни погребат в цветущо здраве на 103 годишна възраст! ***
37
2
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
а като е домашно ще ме хванете за .У..!!! тези хубави статийки които сте ги хванало от американската преса не са баш още стигнали до нашата храна на пазара! разбира се на път сме де разбира се защото тези *** от европейския союз и америка които влизат тук направо нямам думи! и без контрол разбира се!!!! а за полските стоки просто трябва да ги забранят!!!
36
3
 
0
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
Добре де!...Разбрах.
35
8
 
16
 
! Отговори
ЕК преди 9 години
Статията е поръчана от правителството на бабуна Б.Б. - подготвят ни за глад , с препоръката да наблягаме на коприва и спанак , хита на сезона ...:)!!
34
4
 
6
 
! Отговори
!!! преди 9 години
До Анонимен 28, това, че има некадърни и неграмотни докторя, които сами живеят наопаки на това, което са учили /или би трябвало да са учили/, не е причина поне разумните хора да я карат по този начин. Разумният човек внимава какво си слага в устата винаги. Здравето си е във вашите ръце.
33
3
 
4
 
! Отговори
. преди 9 години
До Гост 31,не е задължително да са натъпкани с "нитрати и химия". докато животинските белтъчини следва да се ограничат на максимум 50 гр. дневно, дори според СЗО, но хората прекаляват, поради което още на 40 години са се сбабичкосали и страдат от куп хронични заболявания.
32
7
 
9
 
! Отговори
Аврамов преди 9 години
Дори и неособено вярващите учени потвърждават, че постът е духовно и телесно полезен.Народът обаче не пости и затова болниците, аптеките и гробищата са пълни.
31
1
 
15
 
! Отговори
Копирам : преди 9 години
Оксидирането е химичен процес, който няма как да се "прикрепи" към месото. И Анадолу медицински център явно е много престижен, само дето в научните среди е абсолютно неизвестен.:-) Не е ли ясно каква е статията - *** !
30
0
 
9
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 9 години
За да ловиш в гората се искат 1 куп разрешителни и да си в ловна дружина... много Робин Худ си гледал, но от там поне ее вярно, че бракониерството се преследва от закона освен ако неси политик или мутра с връзки, където трябва... отделно животните по фермите са отгледани спецдиално за това, както и хората са специално отгледанио д а бъдат офце на един мкнго тесен кръг "хора"... такава е йеаррхията ако не ти харесва... си тегли ножа, че на земята навсякъде е така...
29
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе д...а вашта м. Като сте толкова ербаб, защо не си уловите нещо от гората ами чакате на кланиците да го направят вместо вас. Повечето дето си похапват сладко-сладко месце няма да смеят да убият и едно животно. Само при вида ще се издрайфате.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНовата директива ще е, че ни задължават да отглеждаме само лицензирани земеделски култури и евентуално животи. Такива, които са патентовани от компании като Монсанто и сие. За да контролираш напълно хората трябва да контролираш основното необходимо за съществуването им. Ще забранят отглеждането в домашни условия на животни за храна, след което и някои видове земеделски култури. Ще стане бавно и на етапи, но ще го направят.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28Ами ти отивай и живей в пещера бе умнико,защо живееш в апартамент,че и пеш ходи :))
26
7
 
24
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Яжте плодове и зеленчуци, натъпкани с нитрати и химия! Много по-полезни от някакво си там месо! И са богати - всички витамини от Менделеевата таблица ги има!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 30Коментара е за анонимен 28
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе то докторите също така казват че пушенето и пиенето убива,ама почти всички пушат и пият :)
23
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако наистина мислите, че е нормално да се яде месо, уловете плячката с голи ръца и зъби и я изяжте сурова, без обработка, без подправки, без сосове.ТОГАВА МИ КАЖЕТЕ, ЧЕ ХАРЕСВАТЕ ВКУСА НА МЕСОТО!!!
22
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да очакваме ли новата евродиректива,която ще ни задължава да пасем,защото това ще е добре за здравето ни :))))
21
2
 
28
 
! Отговори
Касап Гочо преди 9 години
Айде не остана, още 5 дена живот за агънцата!
20
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много интересно защо природата е създала хищниците с къса храносмилателна система, а пък нас с дълга. Да ви кажа ли? За да може промити мозъци като вас да ви гние месото по 48 часа в червата, а на хищниците да излиза много скоро след поемането.