След отрупаните трапези: Време за пречистване!

Хапвайте сега риба, спанак, цитруси и ядки
14 апр 2015 14:19,
17
След отрупаните трапези: Време за пречистване!
Снимка: Reuters, архив

Отрупаната великденска трапеза и обилното хапване, бързият преход от празника към делника и пролетната умора, могат да ни накарат да се почувстваме отпаднали, точно в сезона, в който природата се събужда за нов живот.

Какво причинява това състояние на организма и как можем да го надвием?

"Пролетната умора се появява в резултат на липсата на слънчева светлина през зимата, намалената физическа активност и по-тежката диета през студените месеци. Време е и да настроим часовниците и организма си към лятното часово време, в резултат на което се чувстваме изтощени, раздразнителни и се концентрираме трудно. Пролетната отпадналост, обаче, може лесно да бъде преборена, ако изберем подходяща диета и започнем да спортуваме повече", съветва доц. д-р Даниела Попова, водещ диетолог и специалист по хранене в УМБАЛ Царица Йоанна-ИСУЛ.

Според нея упражненията ще ни ободрят, а и ще помогнат да влезем във форма за лятото. През зимата тялото ни страда от липсата на витамин D и ако изберем спорт на открито, ще наваксаме бързо със слънчевите лъчи. Добри решения са карането на колело, бягането в парка или просто разходка на открито.

Но най-верният ни съюзник в борбата с пролетната умора е правилната диета. Естествени източници на витамин D са сьомгата и рибата тон, както и рибеното масло, гъбите, яйцата, млякото, овесените ядки и меките трапезни маргарини.

През зимата традиционно консумираме по-тежки храни, затова е добре през пролетта да ги заменим с пресни продукти – зеленолистни зеленчуци, които в този сезон са в изобилие и цитрусови плодове за повече свежест. Пиенето на голямо количество течности също е много важно, за да събудим организма си.

"Два литра вода на ден са просто задължителни. За да добавите вкус, пригответе си освежаваща напитка от лимонов сок, настърган джинджифил и мед. Няма да сбъркате, ако замените сутрешното си кафе с неподсладен чай. Ако имате навика да похапвате между храненията, по-добре заменете вредните висококалорични сладкиши с пресни плодове или сурови ядки", допълва диетологът.

"В този период от годината организмът ни има най-голяма нужда от витамини, минерали и микроелементи, поради физическата отпадналост, която усещаме. Пълнозърнестите храни са добър източник на фибри, желязо и витамини можем да си набавим от спанака и цитрусите, а важните Омега 3 и 6 мастни киселини ще открием в мазните риби, меките трапезни маргарини, ядките и семената", съветва специалистът.

Следпразничните дни са перфектният момент за започнете да спазвайте тези прости правила в ежедневието си и да прекарате един от най-хубавите сезони в добро настроение и добра форма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Каручка преди 9 години
До АнонименТова са химични съединения с еднакъв качествен и количествен състав, но атомите в него разположени по различен начин ( водеща е карбоксилната група и според това от ляво или от дясно се намира на двойната връзка се казва цис- или транс- изомерия). Това води до различни реакции, респективно различни физични свойства,а от тук и до различно усвояване от организма. ...другото е в учебника по Химия за 9-ти клас
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей пич, какви са тези транс и цис изомери; би ли обяснил по-просто.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ги слушайте - удрям 100 грама ракия сутрин на гладно, после една дебела филия хляб със свинска мас, на обяд една шкембе чорба с чесън, тройка кебапчета с биричка, за вечеря фасул със свинско и 2 литра червено вино. Така ще живея 100 години.
13
0
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Е ако един доцент диетолог не разбира,то ти ли разбираш бе...и всички като папагали ти пригласят
12
4
 
4
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
Няма по-вредна храна от животинската мазнина-това е холестерол 100% а знаете,че той е основната причина за инфаркти,инсулти и др. и затова винаги съм се учудвал когато се препоръчва маслото като здравословна храна а маргарина незаслужено се отрича.Ние също винаги сме ползвали маргарин.Трапезния маргарин не е като твърдия с когото правят всички закуски които купувате а е напълно безвреден.Дали се прави от петрол или друго няма значение-цигарите които пушите са десетки пъти по-опасни
11
4
 
2
 
! Отговори
ха преди 9 години
До Не им вярвайте!пробвай с чиста свинска маз или лой, по вкусно ще ви е !
10
1
 
5
 
! Отговори
Не им вярвайте! преди 9 години
Аз и цялото ми семейство използваме маргарин повече от 50г (петдесет години) Бях на 9-10г когато баща ми за първи път донесе в къщи кутийка немски маргарин и майка ми го намаза на обикновени бисквити а ние за първи път опитахме това чудо.Вкусът беше по-добър от на маслото и скоро ни стана любимата закуска.От тогава до ден днешен не спираме да го консумираме и самите ние и големите ни деца и внуците ни и сме в отлично здраве-ФАКТ! Пишете каквото си искате за маргарина,но истината за нас е друга!
9
0
 
4
 
! Отговори
дк преди 9 години
много е тъжно когато трябва да ползваме истинската храна за да се пречистваме.
8
0
 
5
 
! Отговори
Православен канон преди 9 години
Българинът започва да пости след Великден
7
0
 
2
 
! Отговори
До пенсионерите преди 9 години
Като гледам рекламата на снимката, няма да мога да се пречистя. Цените са космически за мен. След като си доизям боядисаните яйца и козунаците, които си разменихме по Великден, (смятам да ми стигнат до петък), ще продължа с пресен лук, който прорасна от изостаналия стар лук и насадих в кофички с вода. Много е вкусно, хлебец и лучец със сол.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 5:Кай ти каза тази велика умнотия, че свинско печено и макароните пречистват?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хапвайте и цитруси, че да си поддържате високото ниво на кръвната захар, което е със сигурност предизвикано от консумацията на бързи въглехидрати от конзунаци и сладки. Ако толкова ви се пречиства - риба, свинско печено, пълнозърнест хлаб, макарони и зеленчуци. И много много вода.
4
0
 
6
 
! Отговори
До Svilen преди 9 години
Как може да си миеш зъбите ?!?!? Това води до нарушаване на зъбната флора и фауна. Всяка диетоложка като корифея написала тази статия, ще ти го каже!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mdaaa yajte margarini. Za neprosvetenite margarinite se proizvejdat ot petrol s dobavki. Izobreteni sa kato evtin zamestitel na masloto. A sega da vi e vkysno i slyshaite taq kyha dietolojka.
2
1
 
5
 
! Отговори
Svilen преди 9 години
ям маргарин по три пъти на ден - преди да си измия зъбите ;) Пречистен ли съм
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"меките трапезни маргарини." Само това ми стигна да разбера, че тази "диетоложка" си "разбира" от професията!