Късно лягаш – затлъстяваш!

Оптималният сън е особено важен за тийнейджърите
21 окт 2015 20:24,
12
Късно лягаш – затлъстяваш!
Снимка: Reuters, архив

Късното лягане вечер може да доведе до натрупване на излишни килограми, се посочва в данните на ново проучване.

Изследователите от Калифорнийския университет Бъркли в САЩ установяват, че заспиването в късните часове на вечерта през работната седмица повишава риска от наднормено тегло – с всеки час закъснение индексът телесна маса се покачва с 2,1 точки.
 
Според автора на проучването Лорън Асърнов резултатите са важни, тъй като те разкриват не просто нуждата от достатъчно време за сън, но и необходимостта от по-ранно лягане сред тийнейджърите.
 
За целта на проучването си изследователите събират и анализират данни на повече от 3 000 подрастващи. Данните са за периода между 1994 – 2009 г. Сънят и циркадните ритми са определени чрез информация, която участници дават за себе си.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На село хората ядат чинии с ядене с връх и здраво хляб, обаче по цял ден са на къра и бачкат. Яде се към 2100-2200 и то доста обилно и в 2300 се ляга, обаче са нормални и здрави...защо ли!? На тея от тоя университет мога им се из..ра на проучването.Зависи главно с какви химии се тъпчеш.
6
1
 
6
 
! Отговори
Св до 3 преди 8 години
Доводите "има по бърз метаболизъм, генетично е по слаб, задържа вода" са смешни. Няма такава болест, освен в главата. Я ми кажете ако сипвате повече в резервоара, а не карате колата, кога ще прелее. А ако карате повече колата и по-зверски я натискате? Кога ще се изпразни?Генетично обремененение е свързано с хранителните навици в семейството. . Вчера една майка около 120 кг едва стигнала, седнала пред къщата ѝ, пълната торба до нея, хапва кроасанче и до нея пълно детенце и то хапва - е генетика!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вечерям в 23ч. , лягам си в 1:30ч. , 60 кила с мокри дрехи съм. Ако късното лягане има значение за килограмите то се нарежда много назад в таблицата с неща, оказващи влияние.
4
1
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 8 години
До 1Ама пълни глупости. Както в статията, така и в твоите писанки.Пийвам, хапвам вкл. и въглехидрати до към 22:00. Лягам между 23:30 и 00:00. Наближавам 50 г. , тежа 64 кг. BMI идеален - 66 кг.Изводи:със сигурност има значение времето за хранене преди лягане, ама чак пък 6 часа;не мога да дам точна рецепта, как го постигам, но смятам, че за всеки организъм е индивидуално. Общо взето-много зеленчуци, плодове 1-2 пъти седмично месо, риба. Много вода.По възможност-всичко да е домашно приготвено.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със сигурност е липсата на сън.Като гньете по 5,10к калории дневно и ходи колкото да се премести от дивана до кафенето и обратно само липсата на сън ще да е.Освен тва повечето тийнейджъри къркат като разпрани а алкохолът е фул калории също.Отделно,че е наркотиците яко се огладнява.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В концлагерите затлъстели не е имало. Повечето хора ядат много повече калории от колкото си мислят. Да вземат да претеглят всичко и да го записват и може да видят нещата по-различно. Иначе за късното хранене пак зависи. Пещерният човек е ял веднъж на ден, т.н. палео, но не е бил дебел, защото цял ден се е занимавал с нещо за да оцелее, а не е лежал пред телевизора.
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Много странни и погрешни разбирания!Всичко е до генетична обремененост,метаболизма на индивида,стрес,заобикаляща среда!По скоро с твоите познания и хранителни навици,норми и разбиранията да не стигнеш до тръбни изводи от някой орган на отделителната система.