"Горещи" въпроси за менопаузата

Тя обхваща период от около 10-15 години
22 окт 2015 19:17,
3
"Горещи" въпроси за менопаузата
Снимка: Reuters, архив

Менопаузата - кога настъпва?

Менопаузата (климактериум) е важен етап от живота на жената, обхващащ период от около 10-15 години, в който хормонална функция на яйчниците постепенно затихва.
 
Условно менопаузата може да бъде разделена на няколко периода – предменопаузален, менопауза и постменопаузален. Терминът климактериум обединява времето от началото на първия до настъпването на последния период. Предменопаузата е с най-дълга продължителност. Това е времето, в което менструалните цикли все още са редовни, но постепенно започват да стават по-обилни или по-оскъдни, а след навършване на 40-годишна възраст и нередовни. Менопаузата обхваща времето на пълно спиране на менструацията. За потвърждението й се отчита липсата на менструация 12 месеца назад.
 
Средната възраст за настъпване на менопаузата е 53 години за българките. Установена е връзка между възрастта, в коята настъпва спирането на менструацията у майката и у нейната дъщеря. Влияние оказват хранителния режим, тютюнопушенето и наднорменото тегло. Еднообразното хранене може да стане причина за ранно настъпване на менопаузата – преди 46-годишна възраст.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
Минкооооо,И от този коментар проличава, че си контактувал само с надуваеми кукли.Лубрикантът няма да ти е нужен, хей, будалааааа!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горещите въпроси са на други теми!