Кожните заболявания, които съпътстват бременността

Кожни заболявания през бременността засягат около 10% от жените
16 ное 2015 17:00,
0
Кожните заболявания, които съпътстват бременността
Снимка: Reuters, архив

Кожните заболявания, появили се по време на бременност, засягат около 10 % от жените. Най-често се манифестират по време на втория триместър и обикновено изчезват две седмици след раждането.

Физиологичните промените в кожата и нейните придатъци, развиващи се с бременността са множествени. От началото на първи триместър се забелязва засилена пигментация, обхващаща кожата на ареолите на гърдите и подмишничната ямка, срединната линия на корема (linea nigrum). По лицето се появяват светлокафяви петна (мелазма). Поради увеличените нива на естрогените в третия триместър бременната забелязва зачервяване на дланите и ходилата. Голяма част от жените се оплакват от сърбеж по цялото тяло, без дори да е налице заболяване на кожата или черния дроб (отлагането на билирубин в кожата е причина за поява на сърбеж).
 
Жени със затлъстяване са предразположени към поява на стрии в коремната област – розови и с линеарен ход, през бременността. След раждането те избледняват и атрофират, но никога не изчезват напълно.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари