НЗОК механично пренася стандарти между болниците

Малките клиники не могат да ги покрият, смята здравен експерт
10 дек 2015 21:21, Анисия Иванова
6
НЗОК механично пренася стандарти между болниците
Архив: Булфото

Реформата в здравеопазването води до конфликт между болниците, смята Андрей Марков, заместник-председател на Българска болнична асоциация. Контролът при разплащането с болниците трябва задължително да се обвърже с допълнителните здравни пакети. В противен случай няма да има положителен ефект за пациентите, обясни той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Конфликтът в момента е в отношенията лекар-пациент", коментира Марков и допълни, че според него конфликтът се заражда в начина, по който са изготвени и приети от НЗОК медицинските стандарти по отделните специалности.

Причината е, че тези стандарти се пишат от специалисти, които се основават на своята практика в големите болници, с огромната база и възможности и те не могат да се прилагат за малките, по-бедни болници.

Според него тук има конфликти и между големи и малки болници, между тези с различен характер на собственост. Причината е, че НЗОК "механично пренася стандарти" към болниците. "Това обрича на дефицит малките болници, които не могат да отговорят на тези стандарти", смята Марков.

По думите на председателя на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев промените в здравеопазването ще затруднят достъпа в общинските болници по две основни специалности - неврология и акушерство и гинекология.

Тези специалности отиват на второ ниво и "бедните болници" предпочитат да покриват заболявания на "първо ниво", поясни д-р Тотев.

Той смята, че конфликт между частните и общинските болници няма, защото се обслужват различни пациентите като социален статут.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2Ама и от байганьовци - капиталисти не стават хора чисти, стават безогледни крадци, прос.ташки изчадия, които дори парите си не могат да управляват, защото са по-*** и от комунистите.
3
0
 
3
 
! Отговори
@ преди 8 години
Много некомпетентно - медицинските стандарти се изготвят от Министерството и се публикуват в Държавен вестник, след което всички са длъжни да ги прилагат. Нито се изготвят, нито се утвърждават от НЗОК .
2
1
 
2
 
! Отговори
veskatodorova52 преди 8 години
АЗ МИСЛЯ,ЧЕ ПРАВЕЩИТЕ ПРОМЕНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЕ ИСКАТ ДА ИМА ТАКОВА К АЧЕСТВЕНО ЗА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ.СТАНДАРТЪТ Е СТАНДАРТ И ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ,ЗА КОИТО Е СЪЗДАДЕН-НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ КАТО "МЕХАНИЧНО ПРЕНАСЯНЕ".ПЪРВО СИ ОПРАВЕТЕ ТОВА,ЧЕ Е САМО В БЪЛГАРИЯ ТОВА ЛЕКАР ИЛИ МЕД.СЕСТРА ,ДА РАБОТЯТ В ДЪРЖАВНА ИЛИ ОБЩИНСКА БОЛНИЦА И ВТОРО,ЧЕ И ТРЕТО РАБ.МЯСТО В ЧАСТНА ТАКАВА... НА КАКЪВ ПРИНЦИП СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ КОЛКО КЛИНИКИ ,БОЛНИЦИ И ПОДОБНИ ИМА НУЖДА ЕДНО НАСЕЛЕНО МЯСТО-НИКНАТ КАТО ГЪБКИ В ГОЛ.ГРАДОВ
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма кинти нямя няма кинтискоро няма да си взимам Бентли