Защо е полезно да хапваме салата в комбинация с яйце?

Яйцето влияе на усвояването на веществата отстрана на организма
25 апр 2016 16:00, Румяна Тасева
2
Защо е полезно да хапваме салата в комбинация с яйце?
Източник: Reuters, архив

Ако искате да извлечете всички здравословни ползи от салата, добавете в нея едно-две яйца, съветват експерти. Според тях яйцето подпомага усвояването на каротеноидите от пресните зеленчуци, които са мастноразтворими вещества. Керотеноидите от своя страна са нужни на организма в борбата му с оксидативния стрес и наличните възпалителни процеси.

Пъстрата прясна салата доставя редица ценни вещества, в това число бета-каротин, лутеин, зеаксантин и ликопен, които са необходими са фини процеси на нервната система, зрението и други, обяснява професорът по нутрилогия Уеин Кембъл от Университета Пердю, САЩ. Добавяйки яйца в салата коренно се променя усвояването на тези вещества от храносмилателната система, допълва той.

Твърденията му са на база проучване, проведено от Националния институт по здравеопазване и Центъра за изследване на хранителните навици към университета, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

Още за ползите от консумацията на салата с яйце може да откриете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои от нас пък за момент си помислихме, че наличието на лимитиращата в растителни източници аминокиселина метионин в яйчния албумин е 1,7 пъти повече от стандартния белтък на FAO, както и комбинацията на холина към холестерола в съотношение 6:1 играе също важна роля.