От спагети не се пълнее, даже обратното

Хапвайте ги смело, но все пак не прекалено
10 юли 2016 20:34, Румяна Тасева
7
От спагети не се пълнее, даже обратното
Източник: Reuters

След отричането на макаронените изделия, дойде ред на фактите от проучване, което доказва, че от спагети не се пълнее, ако те се консумират в умерено количество. Проучването се прави с участието на хиляди италианци и е провокирано от въпроса каква е ролята на пастата в Средиземноморската диета, която е популярна с добрия си здравословен ефект по цял свят.

Средиземноморската диета се базира основно на консумация на зеленчуци, плодове, варива, риба и морски дарове, зехтин... Сред обичайните ястия на хората в този регион обаче са и тестените изделия от типа на спагетите.

Според водещия автор Джордж Пунис от IRCCS Neuromed, Розили, Италия, с паста дори може да се отслабне и консумацията ѝ не показва наличието на данни за по-високи тегло при доброволците включили се в проучването.

Екипът на Пунис разглежда досиетата на 23 хил. души от две други мащабни проучвания – едното, изучава навиците на местното население в региона Молис, а другото е национално представително, насочено към храненето на населението в страната.

Консумацията на умерени количества спагети, макарони и подобни изделия намалява риска от наднормено тегло, категорични са изследователите. Но това колко паста можем да хапваме зависи от индивидуалните особености. Нещо повече, тази храна може да има принос за постигането на здравословен индекс на телесната маса, по-малка талия и по-добро съотношение на мерките талия-ханш.

Години наред се целеше избягване консумирането на всякакъв вид паста от хората, които държат на фигурата си или се стремят към редуциране на теглото, но очевидно това ограничение е излишно.

Е, все пак внимавайте, ако обичате да хапвате или консумирате предимно въглехидрати порцията спагети няма как да ви втали, нито пък, ако водите изцяло заседнал живот пред екрана, продупреждава Пунис.

За това как да отслабнете здравословно можете да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Месар преди 4 години
И от суджуци, луканки и вино също не се пълнее.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Za tanka taliq nikakva bira za6toto ot neq stava bireno korem4e a tova ne izglejda dobre osobedno za jena a kolkoto do spagetote moje da se qdat savsem malko i to ako sportuvate nito edin sportist ne pie alkohol i gazirano ako iskate da prili4ate na 50g pensioner pite bira ejte parjini kartofki i 4akaite nqkoi da vi zabeleji
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли нормален човек, на който да не му е писнало от поредните *** проучвания?! Яжте това, което ви се яде, хора, и пийте това, което ви се пие. В разумни граници, разбира се. Мисля, че това е една сериозна крачка към спокоен и щастлив живот.
2
1
 
16
 
! Отговори
пивовар преди 7 години
От бирата не само, че не се пълнее, ами направо се отслабва.За добра фигура, най-малко по пет бири на ден, за жените. За мъжете по десет.
1
1
 
14
 
! Отговори
свинар преди 7 години
И от свинското не се пълнее. Хапвайте още по-смело.