BG пробив в медицината – лек срещу летните вируси

Препаратът може да е на пазара до 2-3 години
Обновена: 3 авг 2016 11:00 | 3 авг 2016 10:37,
2
BG пробив в медицината – лек срещу летните вируси
Снимка: Архив Reuters

Вирусологът Ангел Гълъбов обяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че екип от родни учени е разработил метод, който атакува летните вируси в размножителния им цикъл, за да се спре популацията им.

По думите му този лекарствен препарат може да е на пазара до 2-3 години, след като минат съответните тестове и изпитания.

"Тази група вируси имат една необичайна изменчивост. Всеки вид вирусен цикъл протича през различни процеси, които се наричат "вирусен размножителен цикъл". При ентеровирусите цикълът е 6 часа и всеки цикъл завършва с една нотация. В резултат на това вирусната популация се дължи на милиарди разнообразни частици", поясни вирусологът.

По думите му голяма част от тези вируси са неефективни, но пък имат свойството да се прегрупират и именно те били причинители на летните грипове.

Той обясни, че като мине едно денонощие - това са 4 цикъла, и продължаваш да лекуваш вируса, се създава вирусна популация, която може да бъде напълно устойчива и зависима, въпреки лекарствата, които се поемат от пациента.

"Ние събрахме една последователност от 3 средства, които атакуват различни мишени във вирусния размножителен цикъл. Вещество, което атакува началния етап и такова, което лекува по-късните етапи. Когато прилагаме тези препарати последователно, се намалява възможността вирусната популация да бъде в контакт с това вещество повече от един ден. Подтиква се вирусното размножаване и се спира развитието на инфекцията", заяви вирусологът.

Гълъбов обяви, че ентеровирусите са към 120 и именно те са и причинители на хремата.

“Това са едни от най-малките вируси и много устойчиви в околната среда. Непроницаеми са и причиняват летните грипове, но могат да причинят и сериозни проблеми на централната нервна система", обобщи гостът.

Вирусологът бе категоричен, че начинът на предаване на вирусите, е именно мръсните ръце.

"Идеална хигиена на ръцете и обръщане на голямо внимание към случайно взиманите храни", препоръчва той.

От разговора с академика стана ясно, че науката в България се финансира главно от Фонда за научни изследвания, но “по принцип не се финансира”.

"Нашите изследвания се финансират от Фонда за научни изследвания, но от няколко години той не функционира", сподели той и с неприкрит сарказъм обяви, че за наука в България се дават нищожни средства.

"Това е кошмар, бюджетът на БАН е много нисък, заплатите на хората са минимални", настоя акад. Гълъбов.

"България няма средства за клинични проучвания. Ще дадем нашите постижения на американски фирми и се надяваме да се реализират и да се премине към клинични изпитания", каза той.

Според него препаратът може би до 2-3 години ще влезе в мрежата като лекарствено средство срещу вирусите.

Той обясни, че има определен път и изпитания, т.нар. "двоен сляп опит", които трябва да се преминат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари