Варикоцеле при юношите крие опасност от стерилитет

Счита се, че варикоцелето е водеща причина за безплодие у мъжа
19 авг 2016 17:30,
0
Варикоцеле при юношите крие опасност от стерилитет
Източник: Reuters, архив

Честа причина за безболезнено подуване на скротума при момчетата е варикоцеле. То се среща при около 10-15% от тийнейджърите и представлява абнормно разширяване на венозните съдове (т.нар. плексус пампиниформис), които обграждат тестиса и фуникулус сперматикус.

Обикновено заболяването не предизвиква болка, а само известен дискомфорт. Причината, поради която варикоцелето предизвиква интерес е, че то може да доведе до атрофия на тестиса, а оттам и развитие на стерилитет в по-късна възраст. Обикновено заболяването се диагностицира във възрастта между 10-19 години. Проучвания показват, че то е по-често при деца с нормално или поднормено тегло, отколкото при тези с различна степен затлъстяване.

Счита се, че варикоцелето е водеща причина за безплодие у мъжа, като то се установява в 35% от мъжете, лекувани за стерилитет.

Каква е причината за заболяването?

Вените на плексус пампиниформис, подобно на други вени в човешкото тяло, съдържат клапи. По този начин се осигурява еднопосочното движение на кръвта и се предотвратява застоят. При варикоцелето тези венозни клапи не функционират правилно, което позволява на кръвта да се връща обратно, като по този начин се стига до разширяване на венозното сплетение и стаза на кръвта. Този дефект е вроден, но не се проявява клинично до десетата година на момчето.

В 90% от случаите варикоцелето е левостранно. Това може да се обясни и с някои анатомични особености на кръвоснабдяването на двата тестиса.

Повече за варикоцеле и рисковете, които крие, може да откриете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари