Какво се случва с тялото ни, когато намалим глутена?

Подобрява се храносмилането, а кожата подобрява вида си
30 авг 2016 09:22, Михаела Лазарова
8
Какво се случва с тялото ни, когато намалим глутена?
Снимка: freeimages

Всички сме чували за глутена, за това че има хора, които страдат от непоносимост към него. Любопитното е, че дори и да не страдате от цьолиакия, но консумирате храни направени от овес, пшеница, ръж, ечемик, някои колбаси и други, също може да изпитате определени неразположения, без дори да подозирате, че е добре да намалите или да спрете консумацията им.

Глутенът е растителен протеин, който се добавя в много храни като сгъстител. Какво се случва с тялото ни, когато ограничим консумацията му?

Подобрява храносмилането

За хората страдащи от цьолиакия, едно от първите облекчения, които настъпват, след като спрат храните съдържащи глутен е по-добро храносмилане. Но дори и да нямате непоносимост към глутен, вие също ще се чувствате много по-добре. Неразположения като диария, запек, подуване на корема, газове, спазми, ще намалеят значително.

По-малко болка

Възпалението и усещането за болка по тялото са другото неразположение, което може да елиминирате, спирайки/намалявайки консумацията на глутенови храни. Болките в ставите ще намалеят или изчезнат напълно, мускулните спазми също, както и главоболието, изтръпването на крайниците.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
наясно преди 7 години
Дедите ни, онези, които са превзели "непревземаемата" Одринска крепост, са набивали яко "глутен" във вид на бели, дебели, топли "сомуни"."Лорд" Минчев, предполагам предпочита чер хайвер, с безглутенови крекери.
6
0
 
4
 
! Отговори
балама преди 7 години
От т.нар.. "цьолиакия" боледуват 0.3% от хората. Т.е 3-*** души на 1000. От тях половината са за лечение. т.е. 1.5 на 1000. Шумът, който се вдига обаче, като за сърдечните болести, от които умират 70% от хората.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото повече глутен има зърното, толкова по-високо качество се води. Безглутеновите хлябове се правят от най-нискокачествените суровини. Факт.
4
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 7 години
Бреййй, ша ни отучат и от баницата.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не консумирам хляб и хлебни изделия повече от две - три години. Е, имам и изключения, след които се налага да прибягвам до сода за хляб, но... :)Определено се чувствам особено добре от както спрях продукти с високо съдържание на глутен. Често ходим на пазар в Сърбия и Македония, от там си купуваме брашно. В редките случай, когато ям от това брашно нямам стомашни проблеми. Така че може проблема всъщност да е в онова, което добавят в нашите брашна.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрях го глутена преди повече от година. Мисля, че добре ми подейства. Определено не е огромна разликата. Предполагам при хората с алергия облекчението ще е много голямо.
1
2
 
22
 
! Отговори
Вот дъ фак преди 7 години
Както винаги, проблемът не е че хляба и макароните съдържат глутен ,а че се добавя без мярка във всичките продукти.