Жена с чернодробна трансплантация роди момче

Раждането в болница "Лозенец" е първо по рода си у нас
Обновена: 21 сеп 2016 16:29 | 21 сеп 2016 16:00, Анисия Иванова
7
Жена с чернодробна трансплантация роди момче
Снимка: Университетска болница "Лозенец"

За първи път в България жена, претърпяла чернодробна трансплантация, даде живот на дете. Това стана в Университетска болница "Лозенец" на 16 септември тази година.

След оперативно раждане 18-годишната Василка Иванова, която е с трансплантиран черен дроб вече 11 години, се сдоби със здраво момченце.

В световен мащаб има данни за жени, родили след трансплантиран черен дроб, но за нашата страна износването на бременността и раждането при пациентка с такава трансплантация са без прецедент, съобщиха от клиниката.

През март 2005 г. 7-годишната тогава Василка постъпва в Университетска болница "Лозенец" в тежко състояние, с разгъната картина на чернодробна цироза вследствие на генетично заболяване – прогресивна фамилна интрахепатална холестаза.

Екип, начело с директора на болницата проф. Любомир Спасов, извършва чернодробна трансплантация от жив донор. Месец по-късно малката пациентка е изписана и през следващите години се наблюдава активно от лекарите в болницата, като се провежда необходимото имунопотискащо лечение, при това в условията на растящ организъм.

11 години по-късно екипът на болницата е изправен пред ново медицинско предизвикателство. Василка е бременна и иска да даде живот на своето дете. Бременността и раждането при трансплантирани пациенти са свързани с по-висок риск от неблагоприятен изход както за майката, така и за бебето.

Екипът от лекари на Университетска болница проследява активно цялата бременност на Василка. Раждането е осъществено чрез цезарово сечение. Бебето е момче, с тегло 2,650 кг и ръст 48 см. Майката и нейното бебе са в добро състояние и скоро ще бъдат изписани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Създала е още един инвалид на България. Какъв е смисъла да създаваш поколение което ще бъде обречено като теб? Да се влачи по болници и да се моли за живота си? Това нещо е грях според мен да обречеш някой да страда за да задоволиш своите си нужди примерно да имаш дете. На такива хора трябва примерно да им се препоръчва да си осиновят дете. А не да пръкнат поредния инвалид у нас.
4
3
 
5
 
! Отговори
vivian преди 7 години
Повод за никакво браво не виждам тук. Жена с тежко генетично заболяване е предала гените на поколението си, което ще ги предаде нататък и така няколко поколения в риск.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все пак, има и хронични заболявания при които с много големи букви е написано, че бременост е противопоказна или направо смъртоносна. Така че браво за смелостта на жената и на лекарите, и все пак, да помисим и за тези, които няма как да родят сами детенце. Защото за съжаление има и такива.
2
2
 
13
 
! Отговори
Аз преди 7 години
И като продължение на предния ми коментар: Поклон пред тези лекари, че не са притиснали момичето да направи аборт. Други техни "колеги" щяха да го направят!
1
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 7 години
САМО и единствено в България пациенти с хронични заболявания са убеждавани и дори притискани от лекари да не създават поколение с мотив, че има риск за живота. С хронично рядко заболяване съм и такъв натиск също ми се оказва, макар да няма никакви доказателства, че съм по-застрашена от родилка, която е здрава. Просто се иска повече мислене при наблюдението. Навсякъде хората с хронични заболявания получават адекватна психическа подкрепа, за да не се стресират излишно. Само тук това е новина!