Как да върнем удоволствието от храната

Съветите на фитнес треньора Мартин Русанов
10 ное 2016 18:23, Александър Попов
11
Как да върнем удоволствието от храната
Мартин Русанов. Снимка: Личен архив

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори. Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.
Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Целта на здравословния начин на живот е да се чувствате добре. Съзнателното налагане на неща като диети и тренировки цели да се радваме на ползите от тях в бъдеще. Но специално диетите рядко са нещо приятно – в крайна сметка те са едно ограничение. И в даден момент на човек му омръзва от тях. А понякога му омръзва толкова, че зарязва всякакви диети и тогава всичко, което е постигнал си отива. Вместо да чакате този момент да настъпи, вземете мерки по-рано. С тези 5 техники ще успеете да си върнете радостта (или поне поносимостта) от диетите:

1. Вземете си почивка

Диетите стресират. Гладът и умората се усещат постоянно, а това не е нещо, с което се свиква. Напротив – колкото по-дълго продължава това състояние, толкова по-трудно е да издържите. А и как да се насладите на миниатюрната си порция, когато ви се иска да изядете цяла тенджера?
Идеята при диетите за отслабване е, че трябва да консумирате по-малко калории, отколкото изгаряте. Омръзнало ви е? Ами спрете за седмица-две. Вместо да се фокусирате върху отслабването, просто поддържайте теглото си. Тоест, приемайте толкова калории, колкото изразходвате. Това естествено означава, че ще можете да ядете повече храна.

Ползите от тази техника не са само психологически. Тялото ви също ще започне да се чувства по-добре и може да забележите, че тренировките вече изглеждат по-лесни и приятни. Когато се върнете към диетата си, ще бъдете силни и готови за поредния рунд.

2. Спрете да мерите порциите

Правилните порции, съдържащи нужните количества калории и макронутриенти, са от съществена важност за изчистването от мазнини. Но понякога хората отиват твърде далеч и започват да виждат цифри, вместо храна.
Да речем, че е 22:00 часа и просто искате да си легнете, но се оказва, че според изчисленията ви, трябва да си набавите още X г протеини, Y г въглехидрати и Z г мазнини. Откъде да дойдат? Лъжица фъстъчено масло, четвърт купичка овесени ядки, малко пилешко? Докато се чудите и после приведете в действие решението си, става 23:00. Е, заслужава ли си да спите час по-малко само заради това?

Вместо свръхстриктно да следите храната си, научете се да се доверявате на очите и ръцете си. Използвайте и някои лесни правила, чрез които ще се освободите от ненужните калории и същевременно ще приемате достатъчно макронутриенти: спрете да пиете калорични течности (например газирани напитки или кафе с много захар), избирайте храни, богати на макронутриенти, а не на калории, пийте много вода, винаги изяждайте протеините и зеленчуците първи – така бързо ще се заситите и няма да прекалите с другите храни.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: диетаменюхранапорции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Хах преди 7 години
Тоя смешньо мирише на менделеева таблица през монитора даже.Ако искате да видите истински естествени ателти, а не химически комбинати потърсете в нета Франк Медрано, Елл Егс. Първият даже е веган, но по тялото му може да се учи анатомия, без да е смешна буца, а какво неща прави, този може само да ги сънува.Яжте плодове, зеленчуци, риба, не-мазно месо и тренирайте умерено с кеф и избягвайте храната на прах в буракни и под формата на хапчета.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да слушаме приказки за храна от човек, на когото очевидно спешно му се ходи до тоалетната?
8
1
 
3
 
! Отговори
anon преди 7 години
този младеж като му гледам високото чело дали напоследък е ял някакви естествени храни дето не се продават в фитнес магазините на прах в буркани?
7
0
 
4
 
! Отговори
вълк-веган преди 7 години
да, знам и как се консумира боб: сваряваш боба, отцеждаш го от водата, смесваш го със ситно нарязан лук. слагаш в чинията четири кюфтета, един черпак от фасула за салата и една люта чушка. Преди да започнеш да консумираш, избутваш фасула настрани и консумираш кюфтетата с лютата чушка.
6
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 7 години
До вълк-веганНали знаеш как се готви хайдушки боб? След като се сменят пет води от боба, жарта ще е готова за агнето, а бобът се изхвърля.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До вълк-веганСупер рецепта.
4
0
 
8
 
! Отговори
вълк-веган преди 7 години
Опечете си една дебела пържола с хубава мазнинка отстрани. Опечете си и малко картофки, може да опечете и една/две филии хляб. Вземете си и една студена биричка, съберете всичко това на софрата, седнете и ще видите как ще получите голямо удоволствие от храната.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Удоволствието от храната никога не ме е напускало.
2
2
 
7
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Муахаааа..Къв е тоя пен.дел?!Муахаааааа...... Пази Божке!!!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поемайте храната орално.