Тих бич: Тъпчем се с антибиотици, а те бавно ни убиват

700 000 души умират годишно, защото антибиотиците не са правилното лечение
19 ное 2016 07:48,
34
Тих бич: Тъпчем се с антибиотици, а те бавно ни убиват
Снимка: архив Reuters

Всяка година близо 700 000 души в света умират, защото антибиотиците не им помагат. Причината е, че заради неправилна или прекомерна употреба те просто спират да действат. Ако тенденцията се запази, през 2050 година 10 милиона души ще умират от инфекции, които сега се лекуват с антибиотици, съобщи Нова тв.

В Европейската седмица за отговорна употреба на антибиотици специалисти от центъра припомниха, че основният проблем при тези препарати е нарастващата резистентност на бактериите към тях. Това се случва от една страна заради употребата на едни и същи евтини антибиотици в болниците, а от друга - заради пренасищане с антибиотици при отглеждането на животни, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Пътят до антибиотиците трябва да минава през посещение при личния лекар. Но преди той да предпише антибиотик, трябва да се изследваме - така наречената антибиограма. Лекарите признават, че невинаги такава се прави. Неправилната употреба обаче води до резистентност, или иначе казано - свикваме с антибиотика и така той спира да действа на бактериалната инфекция.

По отношение на резистентността, която спира действието на антибиотиците, България е на средноевропейско ниво. За някои конкретни препарати обаче сме първи в Европа по резистентност, съобщи доц. Иван Иванов, микробиолог от Националната референтна лаборатория, цитиран от "Дарик".

"В определени групи антибиотици заемаме водещо място. Това са основно антибиотици, които се използват в болниците, тъй като те са много евтини и мнозина лекари прибягват към тях необосновано и без индикации. Използват се за периоперативна профилактика, което противоречи на всички съвременни насоки и препоръки", обясни доц. Иванов.

"Необходимо е лекарите да знаят, че простудни заболявания, неуточнените респираторни инфекции не бива да се лекуват с антибиотици. Новите тенденции са дори при по-острите инфекции - като бронхити, бронхиолити, да се изчаква", обясни доц. Иванов.

Друг проблем е, че все още някои хора прибягват до самолечение. Според проучване 12% от българите приемат антибиотици без лекарско предписание. За да не стигаме до антибиотиците, лекарите препоръчват да се подсилим с имуностимулатори. 

Специалистите допълниха, че при децата повечето от инфекциите са вирусни и там антибиотикът няма никакво приложение. Проблем в този случай обаче създавали и пациентите във връзка с недостатъчното доверие у лекарите и неверните данни, с които се сблъсквали в мрежата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 32"Последният антибиотик в историята е синтезиран през 1987 г."Това не е вярно!Това за което говориш е последния клас антибиотик който е в употреба днес.До момента 12 класа.Но, между 2000-2010 са открити и са в тестове 4 нови класа антибиотици.Отделно от това са "синтезирани" над 50 вида, които са второ-трето-пето поколение на съществуващи антибиотици и комбинации от тях.
23
0
 
3
 
! Отговори
Не само те преди 7 години
Всички лекарства действат така.
22
0
 
3
 
! Отговори
SyS преди 7 години
Ами, *** бързо без антибиотиците.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, не се тъпчем с антибиотици, антибиотици съм взимал много рядко през живота си и само когато съм бил в тежко състояние без алтернатива.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са глупости. Тези статии се пишат като се взема сегашното ниво на медицината, а не на нивото на което ще бъде през 2050.Разбира се, че всяко прекаляване е вредно. Разбира се, че бактериите стават резистентни на антибиотиците - това е в основата на еволюцията, но самите антибиотици също се развиват. Между антибиотиците които са ни давали като деца и сегашните антибиотици, разликата е огромна, а са минали само 30-на години оттогава. Тези статии са глупости на търкалета, достойни за бг-мама.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добър ден...От десетилетия вече има хора с генни който са устойчиви на антибиотици. Ще дойде ден в който и едно леко порязване би било опастно за живота. 200-300,може би 1000 години, но този ден ще дойде. Тези след нас да му мислят.
18
0
 
6
 
! Отговори
има и добри лекари преди 7 години
Понякога антибиотиците са нужни, затова има доктори - да преценят кога.Моята лична е желязна. Аз имам хроничен бронхит и всяка зима ставам по зле.И личната досега безпогрешно е казвала кога да пия и кога не ;)Една зима бях мн зле, исках антибиотик, тя каза - НЕ, и ми даде 2 седмици болничен. Оправих се.Другата зима пак бях зле, тя ми каза да пия, аз си викам - няма, ама след 2-3 седмици дстанах по зле и трябваше да пия ;)
17
2
 
6
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Антибиотика е като лечението с лъчетерапия убива и здрави и болни част от теб ! От един д-р в Пирогов ми бяха предписали за оросяване на крайниците ако не ме лъже паметта някакви хапчета които като прочетох упътването и ми побеля косата ... странични ефекти = СМЪРТ , увреждане на нз си какво и т.н. и т.н. !
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лекарите умират от кеф да продават хранителни добавки, които така или иначе са без рецепта, защото там е парата,комисионните и далаверата. Екскурзии, семинари, кешовица, кеф голям. Ще ми лекуват инфекция цял месец със швестерови соли например и черен дроб от сива патица . Вместо да предпишат правилния антибиотик и да си на крака след ден. Здрав пациент означава глад за дохторята.
15
5
 
6
 
! Отговори
висок левел батка преди 7 години
аз бухам само хранителни добавки и анаболи и съм здрав като животнооо
14
2
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
а в америка бият ***, щото не си пият антибиотиците.
13
1
 
12
 
! Отговори
ан преди 7 години
Антибиотик се ползва само в най краен случай когато всичко друго сте опитали. Когато усетите и най малкото неразположение не чакайте а веднага като се приберете вкъщи вземете 2 аналгина и краката в гореща вода със сол. Завивате се да се изпотите след което се преобличате и на сутринта сте бодри и здрави.
12
3
 
14
 
! Отговори
Готуранов преди 7 години
Само билки, лук и чесън в храната, хранителни добавки, ако са помагнали на някой познат, хомеопатични лекарства и... редовно пиене. Защото, както алкохолиците казват, всички болести идват от нередовно пиене!
11
1
 
27
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Т. нар. ДжиПи изписват тези антибиотици, които търговския представител им е "препоръчал". После се ходи или на безплатни екскурзии с ядене и пиене на корем или има други екстри. Пациентът от какво точно има нужда не е въпрос, който ги занимава.
10
0
 
5
 
! Отговори
До Shark преди 7 години
Адмирации, и аз така :)
9
3
 
23
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Изобщо не пия антибиотици. Отивам при личният ми лекар заради болничните. Е, разбира се излизам оттам с рецепта за антибиотик, която отива в първия срещнат кош.
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да отидеш при лекар с лека настинка, пак си ти изписват антибиотик. Много хора си го и купуват после, все пак оня уж е учил...Майка ми също ме тъпчеше, защото като млада е карала грип с усложнения и до ден днешен си мисли, че антибиотиците са панацеяОтделно населението е brainwashed с разни бацили, вируси и грипове убийци. Един приятел ми е казвал, че навремето като е кихнел при баба и дядо на село са му давали ЕДНО хапче антибиотик... Народът е ***, не само лекарите.
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9Не говори глупости! Никой не плаща комисионна за антибиотици. За хранителни добавки - да. И за капки за нос също. Но за антибиотици отдавна никой не си дава труда да плаща. Лекарите така или иначе си ги пишат.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досега никога не ми е правена антибиограма, а личните лекари просто за всеки случай си пишат някакъв антибиотик. Когато бях с пневномия - никакво подобно изследване, та след цяла седмица се оказа, че нищо не става с този антибиотик.
5
4
 
8
 
! Отговори
и най-вече преди 7 години
ПО ПРЕПОРЪКА НА ТАКА ВЪЗВЕЛИЧАВАНИТЕ ДОКТОРИ! Които между впрочем не могат да изекуват обикновена хрема. Без да съм лекар и без лекарства мога да лекувам астма, и ред болести. Е, колко трябва да плащаме за здравеопазване и колко за предотвратяване на зоболяваничта.