Мръсният въздух ни вреди повече от храната

А в помещение той е до 5 пъти по-мръсен, разясняват специалисти
6 дек 2016 19:00, Петя Славова
16
Мръсният въздух ни вреди повече от храната
Мръсният въздух намалява ефективността в офиса. Снимка: Reuters

"Ако кашляш, значи живееш в България!". Често се натъкваме на този факт, а проблемът идва от мръсния въздух, който дишаме в страната. Оказва се, че макар и в пъти по-малка, София е с много по-мръсен въздух от този в Лондон и Париж.

Много от градовете в България се редуват в класацията за най-мръсни европейски градове, а София често се кичи с титлата "Най-замърсена столица".

Според световната здравна организация само 12 процента от хората имат достъп до качественн въздух. И ако без храна можем да изкараме няколко седмици, без вода няколко дни, то без въздух може да оцелеем едва до 5 минути. Това припомни по време на среща на специалисти алергологът и педиатър д-р Тихомир Мустаков.

"Не може да спрем да дишаме, когато въздухът  е вреден и по-късно да продължим, когато стане по-чист. Щем не щем дишаме, а така взаимодействаме с околната среда", обясни той.

Специалистът разясни как въздухът може да заздрави организма ни, но и да го разболее. 

"Още от дълбока древност хората са използвали качеството на въздуха за лечение, но и за причиняване на смърт. У нас също има бални санаториуми, където човек може да се погрижи да диша добър въздух", подчерта доктор Мустаков.

И ако въздухът, който дишаме на улицата е мръсен, то в затворено помещение, той е до 5 пъти по-вреден.

"Ако предположим, че на ден изпиваме около 2 литра вода, храним се с 2-3 кг храна, то въздухът, който вдишваме е около 19 к." , обясни доц. инж. Детелин Марков - изследовател в Център за изследване на микроклимата, енергията и околната среда при ТУ-София.

Според специалистите има няколко начини, по които може да подобрим качеството си на живот и е добре това да се прави не когато сме вече болни, а като превантивна мярка. Освен познатите методи като често проветряване, премахване на плесен, която е сред най-вредните причинители на множество аспираторни заболявания и астма, може да се използват специалните пречиствателни уреди, които филтрират въздуха и вече навлизат в страната.

Има и овлажнители за въздух, които са особено подходящи за зимния отоплителен период, когато въздухът в помещенията е достатъчно изсушен. Температурата в помещението също така е добре да е по-ниска, тъй като при по-висока температура се повишава и поглъщането на вредни прахови частици.

Доц. Марков също така разказа за "Синдромът на болните сгради". Това, според него се наблюдава в учебните заведения, както и в офисите. Хората, намиращи се там често им се доспива, получават главоболие, което спира няколко часа след като напуснат сградата. Подобни филтриращи апарати ще допринесат за ефективността на работа на служителите, също така помаган на хората да се концентрират.

Според Илияна Гарчева – маркетинг мениджър на Philips, е хубаво такива апарати да има в болничните и учебни заведения, като от пролетта на следващата година и от фирмата ще се включат активно в представяне на важността на такива апарати в детските градини, където все повече малки деца страдат от алергии и астма.

"Качеството на вентилацията може да се  отрази на честотата на инфекциите – в детски градини, офиси, болници", каза доктор Мустаков и допълни, че лошото пречистване на въздуха се отразява не само на алергиите, но и честото боледуване на хората от всякакви болести – включително инфекциозни и ракови. 

Като възможност за решаване на тези проблеми доц. Марков предложи да се намали достъпа до източниците, които водят до замърсяване на въздуха – да се премахне плесена, праха, а също така да променим някои от вредните си навици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.