Срещу зимна депресия – чай от коприва

На какво се дължи зимната депресия?
21 яну 2017 20:07, Eкип на Puls.bg
5
Срещу зимна депресия – чай от коприва
Източник: Reuters, архив

Липса на слънчева светлина, ниски температури и намален престой на открито - три от основните причини за поява на т.нар. „зимна депресия“, която се характеризира с чувствителност към светлина, раздразнителност, бързонастъпваща умора и силна липса на енергия. Добро противодействие на тези симптоми оказва чаят от коприва. 

Копривата, подобно на спанака, е изключително богата на желязо, витамини А и С, калий и манган. Само в 100 грама сварена коприва се намират около 334 мг калий или 9% от препоръчителния дневен прием и още: желязо – 9%; манган - 39%; витамин А – 48%; магнезий - 14%; фосфор – 7%.

Калият спомага за по-добър контрол над кръвното налягане като поддържа еластичността на кръвоносните съдове и регулира отделянето и действието на голям брой хормони. Именно в  липсата на калий се корени мускулната слабост, пониженото време за реакция и нарушеният електролитен баланс.

Манганът, от своя страна активира ензимите, отговорни за усвояване на някои основни хранителни вещества, включително биотин, тиамин, аскорбинова киселина и холин. Също така катализира синтеза на мастни киселини и холестерол, улеснява метаболизма на протеините и въглехидратите и влияе на нивата на половите хормони.

Фосфорът има предимно структурна функция в изграждането на нуклеинови киселини и клетъчни мембрани, но участва активно и в енергийния метаболизъм чрез производството на аденозин трифосфат - молекула, която е основен източник на енергия за тялото.

Сънливостта при зимната депресия се корени както в липсата на слънчева светлина, така и в пониженото количество желязо, което приемаме с храната си. То е жизнено необходимо за формирането на червени кръвни клетки и доставянето на кислород до всички органи и тъкани.

За приготвянето на чай от коприва са необходими само билката и вряла вода, с която да се залее. На литър вода се слагат между 1 и 3 супени лъжици от сушената коприва. Важно е да се отбележи, че чаят не бива да се подслажда по никакъв начин – това би намалило абсорбцията на много от полезните вещества от организма.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „Билки“ на Puls.bg


5
Още от
Напиши коментар Коментари

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)
Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40
Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40