Акушерският форцепс подпомага раждането по естествен път

Какво представлява той?
25 яну 2017 20:26, Eкип на Puls.bg
12
Акушерският форцепс подпомага раждането по естествен път
Източник: Reuters, архив

Акушерският форцепс е инструмент, който се използва за подпомагане на вагиналното раждане. Откриването и използването на форцепса за първи път се свързва с фамилията Chamberlen, които практикуват медицина в Англия през 17-18 век.

Форцепсът е метален инструмент, който е изграден от две лъжици, ключ, който осъществява връзката между тях и дръжка. Чрез лъжицата се захваща главата на плода, затова тя е извита така, че да я обхване.

Има няколко вида форцепси, чиито наименования са на техните създатели – форцепс на Kielland, Simpson, Elliot, Naegele.

Различия се наблюдават в начина на съчленяване на лъжиците чрез ключа. Основните видове ключове са – английски, такъв е форцепсът на Simpson и френски ключ, представител на този вид е форцепсът на Levret.

Прилагането на форцепс в родилния процес е в случаите, когато при започнало раждане спускането на главата на плода е забавено или е задържана до определена плоскост на таза у жената. Налагането на форцепс може да е с цел намаляване на напъните от страна на родилката и по-бързо протичане на родилния процес. Това се налага при жени с белодробни и сърдечносъдови заболявания с цел да се намали рискът от усложняването им.

Повече за акушерския форцепс може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Vanessa преди 7 години
Преди 58 г.са ползвали форцепс при раждането ми и имам деформация на черепа. Всеки път като ида на фризьор се налага да обяснявам защо имам корава подутина под косaтa
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Da pazi Gospod
7
2
 
2
 
! Отговори
mery преди 7 години
Форцепсът понякога е единствения начин да се спаси плода! Преди 29 години родих сина си чрез използването на Форцепс. При започнало нормално раждане плодът заседна в таза ми и започнаха да губят тоновете на бебето и лекарят веднага приложи Форцепс. Аз имах повечко шевове и някой увреждания но всичко мина и болката се забравя..Благодарна съм на целия екит че спасиха бебето и сега имам жив, и здрав син!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахаха коментар 1 ти ме разби хахахаха
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като не сте компетентни ,не коментирайте темата. форцепсът си има медецински показания за правилнотому използване.
4
2
 
7
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
От къде ви идват тия, бе?Тази практика е забранена в половината свят вече поради множеството случаи с травми на майката и бебето, много от които и фатални.Стига пълнили главите на жените с чорба.
3
2
 
4
 
! Отговори
Белегът на лицето на преди 7 години
детето изчезнал от само себе си, още докато било бебе, но е останал друг, който личи и до днес - малка вдлъбнатина, която не се вижда, защото е в областта на скалпа, в косите на момичето.Една от сестрите после казала на майката, че трябва да е доволна, защото е имало случаи чрез форцепса да бъде фатално засегнато някое от очите на детето, а също и да пробият глава на бебе с форцепс.Не знам истина ли е, или са я залъгвали, за да не протестира заради нараняванията по главата на детето.
2
2
 
5
 
! Отговори
Познавам семейство, преди 7 години
чието дете е дошло на бял свят с помощта на форцепс.От това, което те разказват, у мен се създаде убеждение, че това не е най-разумният начин да се извади бебе при трудно раждане. Преди да й сложат пълна упойка, родилката чула, че се съветват дали да не направят цезарово сечение. Но явно са решили друго - когато дошла на себе си, вече шиели разкъсванията, които получила при ваденето на детето с форцепс.На лицето на детето имало кървав белег, а е момиче. Слава Богу, този белег е изчезнал, но е
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как с френски ключ бре? На бебето главата да не е фланец?