Какво може да се случи, когато смесим антибиотик и алкохол?

И кога алкохолът е строго забранен
1 фев 2017 11:40, Eкип на Puls.bg
8
Какво може да се случи, когато смесим антибиотик и алкохол?
Източник: Reuters, архив

Мит или реалност е твърдението, че смесването на алкохол и антибиотик е изключително вредно? Отговорът е: по малко и от двете.

Един от първите масово произвеждани антибиотици в историята е пеницилинът. Той навлиза на световния пазар след края на Втората Световна война и най-голямото му приложение е било в лечението на полово предавани болести като сифилиса. С цел ограничаване половите контакти на пациентите – алкохолът бил забраняван докато трае антибиотичния курс. От тези времена насам, обезсърчаването на алкохолен прием по време на антибиотично лечение е силно застъпено в практиката и то не без медицинско основание. Защо?

Строго е забранено да се употребява алкохол само при прием на специални антибиотици, като метронидазола, използван при тазови инфекции и бактериални вагинози, тинидазола – при амебни инфекции и триметоприма – при инфекции на средното ухо и пикочния мехур. 

Някои по-тежки антибиотици, широкоспектърни и в големи дози, сами по себе си натоварват чeрния дроб. Приемът дори на минимални количества алкохол (~170 милилитра са достатъчни) може да доведе до тежки последици: от зачервяване и обилно потене, разстроен стомах, рязко спадане на кръвното налягане, световъртеж и главоболие, гадене и повръщане, ускорен сърдечен ритъм, възпаление на черния дроб (хепатит) до алкохолно натравяне, делириум и кома. Антибиотикът възпрепятства нормалния метаболизъм на алкохола, което води до натрупване на токсина ацеталдехид - виновника за тези състояния.

За почти всички останали типове антибиотици не съществуват никакви доказателства за вреда при умерен прием на алкохол. Ако приемащия антибиотик има температура и се чувства отпаднал, дори малки количества алкохол биха имали успиващи, дори упойващи свойства и могат лесно да доведат до повръщане. Алкохолът разширява кръвоносните съдове в крайниците, което пречи на тялото да повиши температурата си за да потисне инфекцията. Бъбреците ще бъдат принудени да отделят повече вода, което може да стане причина за обезводняване. 

При положение, че антибиотикът не е от специално упоменатите и общото състояние на организма го позволява – чаша-две алкохол няма да окажат влияние на лечението или да доведат до усложнения.

Повече полезна информация може да научите в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, аз за по-сигурно не пия нищо докато взимам антибиотици, ама кой иска да рискува... ми, негово право си е.
6
1
 
26
 
! Отговори
ники преди 7 години
Аз алкохол не мешам с нищо.
5
3
 
10
 
! Отговори
Доктор Радева преди 7 години
Знаех си Аз...
4
9
 
17
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
До 11Следващият път като ти се наложи да пиеш антибиоти, люскай и по 1-2 ракии. Лошо няма. После в Пирогов ще ти обяснят какво се случва с черния ти дроб.
3
5
 
10
 
! Отговори
11 преди 7 години
До ЛекарГлупости.
2
23
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Статията е писана от *** и всеки изпълнил съвета да си пие алкохол заедно с антибиотика рискува да попадне в болница.
1
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
смятай, като ядеш пилешко и пиеш ракия кво става ...