Защитете кожата си от пролетните лъчи

Ето кое е най-важното за фотопротекцията
Обновена: 2 май 2017 19:56 | 2 май 2017 19:47, Eкип на Puls.bg
0
Защитете кожата си от пролетните лъчи
Reuters

Слънчевата светлина представлява съвкупност от няколко вида лъчи – ултравиолетови, инфрачервени и видими. Ултравиолетовите лъчи също се разделят на няколко типа според дължината на вълната – UVA, UVB и UVC. Характерно за UVC лъчите е, че те достигат до земната повърхност в нищожни количества, поради което нямат значение за фотозащитата. 

За разлика от UVC лъчите, UVA и UVB лъчите достигат до земната повърхност и могат да оказват, както положителни ефекти върху организма, така и редица отрицателни, в случаите в които не се предприемат съответните мерки за предпазване на кожната повърхност. Докато UVB лъчите не преминават през стъкло, то UVA не само преминават през повърхности от стъкло, но и проникват в по-дълбоките слоеве на кожата.
 
Един от основните положителни ефекти на слънчевата светлина е стимулиране преобразуването на витамин Д2 в биологично активната му форма Д3. При по-светлите типове кожа защитата спрямо слънчевите лъчи е по-ниска и следователно по-често се наблюдават изгаряния, възпалителни реакции, както и предракови и ракови образувания на кожата.
 
Отрицателните ефекти, които оказват слънчевите лъчи върху кожата са фотостареене, атрофия, загуба на еластичност (намалява процента на белтъците еластин и колаген в кожата), карциногенеза и други.
 
Най-опасни са месеците, в които слънцето е най-близо до земната повърхност – за нашия географски район това представляват летните месеци. Освен това на по-висока надморска височина рискът от изгаряне се повишава. Дори и при облачно време е възможно да се получи изгаряне, поради възможността на слънчевите лъчи да проникват в определена степен, макар и по-малка.
 
Видът на фотопротекцията се определя от индивидуалната фоточувствителност на отделния човек, предшестваща експозиция, в зависимост от типа кожа, както и анатомичната локализация на участъка от кожата, който защитаваме. Водата, снегът и пясъкът също отразяват слънчевите лъчи, поради което не трябва да се пренебрегва възможността за изгаряне и през зимните месеци, особено в планински райони.
 
Под фотозащита не бива да бъде разбирано само и единствено нанасянето на различни лосиони и спрейове върху кожата. Значение има избирането на подходящи дрехи, тъй като различните тъкани (включително и цветове) могат да достигнат 15-40 SPF (sun protection factor). За слаб слънцезащитен фактор (SPF) се приема 6-10, среден 15-25, висок 30-50 и много висок над 50. От значение е и часовият диапазон, в който има излагане на слънчеви лъчи – препоръчва се избягването на пряко слънцегреене в часовете между 12-15 ч.
 

0
Още от
Напиши коментар Коментари

Храни, които никога не трябва да миете преди готвене
Храни, които никога не трябва да миете преди готвене

Храни, които никога не трябва да миете преди готвене

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)
Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)