Защитете кожата си от пролетните лъчи

Ето кое е най-важното за фотопротекцията
Обновена: 2 май 2017 19:56 | 2 май 2017 19:47, Eкип на Puls.bg
0
Защитете кожата си от пролетните лъчи
Reuters

Слънчевата светлина представлява съвкупност от няколко вида лъчи – ултравиолетови, инфрачервени и видими. Ултравиолетовите лъчи също се разделят на няколко типа според дължината на вълната – UVA, UVB и UVC. Характерно за UVC лъчите е, че те достигат до земната повърхност в нищожни количества, поради което нямат значение за фотозащитата. 

За разлика от UVC лъчите, UVA и UVB лъчите достигат до земната повърхност и могат да оказват, както положителни ефекти върху организма, така и редица отрицателни, в случаите в които не се предприемат съответните мерки за предпазване на кожната повърхност. Докато UVB лъчите не преминават през стъкло, то UVA не само преминават през повърхности от стъкло, но и проникват в по-дълбоките слоеве на кожата.
 
Един от основните положителни ефекти на слънчевата светлина е стимулиране преобразуването на витамин Д2 в биологично активната му форма Д3. При по-светлите типове кожа защитата спрямо слънчевите лъчи е по-ниска и следователно по-често се наблюдават изгаряния, възпалителни реакции, както и предракови и ракови образувания на кожата.
 
Отрицателните ефекти, които оказват слънчевите лъчи върху кожата са фотостареене, атрофия, загуба на еластичност (намалява процента на белтъците еластин и колаген в кожата), карциногенеза и други.
 
Най-опасни са месеците, в които слънцето е най-близо до земната повърхност – за нашия географски район това представляват летните месеци. Освен това на по-висока надморска височина рискът от изгаряне се повишава. Дори и при облачно време е възможно да се получи изгаряне, поради възможността на слънчевите лъчи да проникват в определена степен, макар и по-малка.
 
Видът на фотопротекцията се определя от индивидуалната фоточувствителност на отделния човек, предшестваща експозиция, в зависимост от типа кожа, както и анатомичната локализация на участъка от кожата, който защитаваме. Водата, снегът и пясъкът също отразяват слънчевите лъчи, поради което не трябва да се пренебрегва възможността за изгаряне и през зимните месеци, особено в планински райони.
 
Под фотозащита не бива да бъде разбирано само и единствено нанасянето на различни лосиони и спрейове върху кожата. Значение има избирането на подходящи дрехи, тъй като различните тъкани (включително и цветове) могат да достигнат 15-40 SPF (sun protection factor). За слаб слънцезащитен фактор (SPF) се приема 6-10, среден 15-25, висок 30-50 и много висок над 50. От значение е и часовият диапазон, в който има излагане на слънчеви лъчи – препоръчва се избягването на пряко слънцегреене в часовете между 12-15 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари