Как да се храним за здрави стави?

Противовъзпалителната диета е много важна
5 май 2017 10:15, Eкип на Puls.bg
6
Как да се храним за здрави стави?
Reuters

Хрущялът е вид съединителна тъкан и има защитни функции – предпазва костите и ставите от механични увреждания при движение. С времето, хрущялните тъкани се износват – от напредването на възрастта или от прекомерното натоварване при млади хора и спортисти. Омекотяващият им ефект силно се понижава, което води до появата на повърхностно триене и болка между някои ставни и костни тъкани, особено в натоварени стави като коленните. 

При наличието на подобни състояния, лекарите могат да препоръчат различни болкоуспокоителни, хранителни добавки и дори хирургични интервенции, но прилагането на някои хранителни навици може да не само да подобри състоянието, но дори да доведе до изграждането на нова хрущялна тъкан.
 
На първо място, необходимо е да се спазва противовъзпалителна диета за предотвратяването на състояния като остеоартрит. Централно място в този тип хранене заемат пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бяла риба и бяло пилешко месо, зехтин, ядки и авокадо. Храни със силни противовъзпалителни свойства са още чесъна, лука, магданоза и целината – колкото по-пресни и сурови се консумират, толкова по-здравословни са за ставите и хрущялите. Провъзпалителните храни и напитки, съдържащи преработени въглехидрати като бяло брашно, бяла захар и бял ориз трябва да се избягват.
 
Глицин и пролин са най-изобилните аминокиселини, съдържащи се в колагеновите влакна на хрущялната тъкан. Макар тялото да произвежда тези две съединения, добавянето им към хранителния режим може само да помогне на ставното здраве. Най-големи концентрации на глицин и пролин се намират в домашно приготвените рибни и костни бульони. Те могат да се пият самостоятелно или да се добавят към супи, сосове и други ястия.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Месаря преди 6 години
За здрави стави-копита от крави!Яжте копита от крави и винаги ще имате здрави стави докато сте живи!Рецепти за копита ще видите в Бързо,лесно,вкусно следващата седмица.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слави подкрепи Кунева, после дебелоглаво забрави. Този циркаджия плюе другите и не вижда с единственото си око провалите си. Мажоритарни избори ще доведат до 2 партии в парламента - ГЕРБ и ДПС.
3
1
 
4
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Защото не всички са чалга фенове на нагъл бездарен мутреещ се циркаджия, който предлага вредни популистки мерки и се сърди, че хората не му се връзват, все едно е последна инстанция, разбираща от всичко. Ето затова няма никой. Но за да го проумеете, трябва да си зададете малко по-фундаментални като за вас въпроси, например: "Абе, този, в когото вярвам безрезервно, само защото всяка вечер ме облъчва по ТВ, дали има някаква вероятност да не е прав?"
2
3
 
0
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
До Аз съм като СлавиЗащото българинът е мазохист ! На него му е хубаво ,когато не му е хубаво ...
1
9
 
4
 
! Отговори
Аз съм като Слави преди 6 години
Ново доказателство за липсата на единност - защо Слави е сам пред парламента!?Защо не се струпа цяла България? Защо всички го гледаме на фейсбук и пишем отзиви, къде в подкрепа, къде не? Искам плакат като на Слави и да отида пред нашето кметство, на улицата, пред полицията! Скъпи сънародници, А ВИЕ???