Яжте сурови ядки при хипертония

Това препоръчва доц. Теодора Ханджиева-Дърленска
8 май 2017 14:50, Eкип на Puls.bg
15
Яжте сурови ядки при хипертония
Reuters

Защо храненето е много важно при хипертониците, коментира доц. Теодора Ханджиева-Дърленска. 

 
- Д-р Дърленска, доколко високото кръвно налягане (хипертония) се повлиява от храненето?
 
Без медикаментозна терапия няма как да се повлияе артериалната хипертония. Но правилното хранене и добрата физическа активност могат, допълнително с лечението, да помогнат за регулиране на кръвното налягане. Статистиката показва, че над 400 000 българи са с артериална хипертония. Но има и много хора, които са с недиагностицирано заболяване или пък са в прехипертонично състояние. Тази тревожна статистика е свързана с големите мащаби на затлъстяването и наднорменото тегло на населението в България – с наднормено тегло са 60% от хората над 18-годишна възраст, 20% са със затлъстяване. Така че много често хипертоникът е и пълен. Затова една от първите препоръки на кардиолозите към пациентите с артериална хипертония е промяна на начина им на живот, включително редукция на теглото. Световната здравна организация препоръчва плавно намаляване на теглото – от 5 до 10% в рамките на шест месеца. Защото много проучвания показват, че редукцията на теглото с 1 кг води до намаляване на кръвното налягане с един живачен стълб. 
 
 - Какво трябва да се промени в начина на хранене на хипертоника?
 
В световен мащаб две са най-изследваните диети за превенция и лечение на артериална хипертония и сърдечносъдови заболявания. Това е DASH диетата (диетологичен подход за спиране на артериалната хипертония) и средиземноморската диета. Средиземноморската диета съдържа изобилие от растителни храни, минимално обработени, предимно сурови, пресни плодове, зехтин, млечни храни, пиле, риба в ниски до умерени количества, по-малко от 5 яйца за седмица, червени меса – рядко, вино в ниски количества – 1–2 чаши дневно за мъже, 1 чаша за жени. 
 
Винаги при артериална хипертония се препоръчва диетологичен подход, който включва на първо място увеличаване консумацията на плодове и зеленчуци. Те трябва да са минимум 400 г дневно, за да набавят необходимите витамини, минерали, целулоза и други вещества, които имат значение за здравето на сърцето и на цялата сърдечносъдова система. Приемът на фибри чрез плодовете и зеленчуците и пълнозърнестите храни трябва да е над 25 г дневно. 
 
Препоръчва се също консумация на зърнени храни и ядки. Американската диетологична асоциация е установила, че са необходими 20 броя сурови бадеми всеки ден като междинна закуска. Така се профилактират сърдечносъдовите заболявания. В България се консумират много орехи и за нашите условия 20-те ядки може да са орехови, но би могло да се вземат и бадеми. Ядките трябва да са сурови и да не са солени. При термичната обработка се губи съдържанието на есенциални мастни киселини, които дават здравословния им ефект, а ненаситените мастни киселини са много важни за състоянието на сърдечносъдовата система. 
 
Третата препоръка е консумация на растителни мазнини, по-малък прием на наситени мазнини от животински произход и най-вече по-ниска консумация на червени меса и колбаси. Препоръката за най-много 2–3 пъти седмично месо е на базата на данните, че честата консумация на червени меса би могла да увеличи риска от ракови заболявания, както и високото съдържание на насителни мастни киселини, които увеличават атерогенния риск.
В последните години много се говори за спазване на традициите в храненето. На Балканите например характерната растителна мазнина, която се използва, е слънчогледовото олио. Ето защо бих препоръчала хипертониците у нас да използват слънчогледово олио, което не отстъпва по хранителни качества на зехтина. Освен това диетата трябва да е достъпна за хората, защото не всеки може да си позволи качествен зехтин.
 
 

15
Още от
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
шошко преди 10 месеца
У нас най - често в съдържанието на така нареченото слънчогледово олио има рапицца и масло от памук.Слънчогледовото е символично , като количество.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А бе, най-добре си пийте хапчетата. Ако ставаше с ядки....
11
3
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 10 месеца
До калашников
аха супер само трябва да допълниш с кило ракия и си бог
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пийте мурсалски чай! От както го пия, намалих хапчетата на половина. Сега мисля да пробвам и с една друга рецепта (люспи от лук, шипки и борови иглички). Ако има ефект ще споделя.
9
2
 
3
 
! Отговори
/./ преди 10 месеца
До Прост доктор
Е кажи поне едно такова лекарство като си такъв умник. Кажи да си купим
8
2
 
17
 
! Отговори
Прост доктор преди 10 месеца
На доц. Ханджиева-Дърленска мъжът е навярно в бизнеса със сурови ядки.

Само да ви подшушна под секрет, че има одобрени лекарства с доказан ефект срещу хипертония, които са доста по-евтини и определено по-ефикасни.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чисто слънчогледово олио трудно се намира. Повечето е смес с такова от рапица. Преди два месеца купих чисто слънчогледово олио от една маслена в северна България. Разликата с това в магазините е огромна.
6
0
 
10
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Брей, как така намаляне на теглото с 1кг намаля кръвното с цял живачен стълб? Сигурно е 1мм живачен стълб, че иначе що стълбове и що живак ще отиде да си мерим кръвното...
5
0
 
23
 
! Отговори
калашников преди 10 месеца
с 20 бадема пия половин литър уиски-това диета ли е?
4
9
 
17
 
! Отговори
маке преди 10 месеца
при хипертония пийте ракия
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде сега, точно бадеми, може и по-скъпи, само да не е от нашата градина.
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
е добре ,но за 1 л олио трябват 7 кг слънчогледови семки , но килограма е 50 стотинки зна4и само суровината е над 3.50, а олиото е 2 лв! от какво е тогава олиото?
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А професор Мермерски какво казва?

До какви проблеми води недоспиването?
До какви проблеми води недоспиването?

До какви проблеми води недоспиването?

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате
Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате