Удар от мълния - Какво се случва с тялото?

Около 90% от ударените от мълния оцеляват
11 авг 2017 16:51, Eкип на Puls.bg
2
Удар от мълния - Какво се случва с тялото?
Reuters

Както е нормално и обичайно за едно лято, от време на време ставаме свидетели на внезапни летни бури – докато се усетим и е започнало да вали и гърми – докато намерим къде да се скрием – вече пак се е показало слънцето. Освен моментна разхлада и развалени прически, тези бури носят и един сериозен риск – от удар от мълния. 

Мълнията е природен феномен, който представлява рязко и спонтанно освобождаване на статичен електричен искров заряд в атмосферата и се появява обикновено по време на буря. По-конкретно, това се случва когато се натрупа електричество между облаците, или между облак и земята и се създаде потенциална разлика между тези две точки. Визуално феноменът се представя със светкавица – красив спектакъл, от който обаче трябва да страним!
 
Според статистиката около 90% от ударените от мълния оцеляват. Изобщо изгарянето от електрически ток е силно непредвидимо и зависи от много съпътстващи фактори. Познати са случаи на починали при токов удар с напрежение от 50 волта, както и такива на оцелели при поражение със 100 000 волта. А пък електрическият потенциал между небето и Земята при мълния може да надвиши 100 000 000 волта!
 
Какъв ще бъде изходът за пострадалия зависи от много обстоятелства. Мълнията може да се движи от небето към земята и да удари в главата, може да е в обратната посока и да удари в краката или човекът да се засегне странично – от близост или дори допир с обекти, ударени от мълния.
 
Какво се случва с човешкото тяло при удар от мълния?
 
Хората са много чувствителни към електричния ток, защото имат силно развита нервна система. Токът е движеща сила в тялото ни, що се отнася до мислене и движение – всички нервни и мускулни клетки притежават мембранен електричен потенциал и промените в него се използват за предаване на информация или съкращение на мускулите. Всяко електрическо вмешателство извежда от строй тази система. Самите структурни елементи на клетките – протеините и други големи молекули – често имат свой заряд, но преминаването на тока променя това и те се превръщат в гел или се коагулират и утаяват.
 
Ефектът от всичко това за нервната система е евентуална загуба на съзнание до изпадане в кома. Засягането на продълговатия мозък има тежки последици – смущават се дихателния и сърдечен център. Тежки поражения има и върху зрението и слуха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ударът от мълния няма да ви порази ако сте изолирани от земята или бетона. Ако имате контакт със земята светкавицата ще ви убие за секунди. Най безопасното място при падане на мълния е в колата защото гумите я изолират от земята а самата кола действа като фарадееф кафез. Най опасните места са в гората в полето под стреха и под дърво. Затова при светкавици по най бързият начин се скриите на закрито и даже като спре дъжда изчакайте десетина минути преди да излезнете на открито.
1
3
 
7
 
! Отговори
Късметлии сте! преди 6 години
Слава богу на тук списващите в сайта не може да им се засегне нито продълговатия нито другия мозък защото нямат такъв.Вижте постовете и преценете сами.