Колко урина съдържа един басейн? Вреди ли ни хлорът?

Контролът над децата в басейн е по-лесен, отколкото на морето
18 авг 2017 22:35, Eкип на Puls.bg
13
Колко урина съдържа един басейн? Вреди ли ни хлорът?
Reuters

Мнозина, останали по градовете, прекарват почивните си дни на плажовете с басейни. Други пък, макар и по курорти на ръка разстояние от морския бряг, предпочитат да плажуват също на басейна. Той има безспорни преимущества – поддържа се строга хигиена, която напоследък често е спорна относно морската вода, контролът над децата в басейн е по-лесен, отколкото на морето и др. 

Чистотата на водата в басейна, на която толкова се държи, обикновено се постига с помощта на хлор. Не се отрича неговия принос към защитената от инфекции разхлада в басейна, но какви беди може да ни навлече?
Уринирането в басейна е наистина лоша идея.
 
Различни проучвания разкриват, че в стандартен басейн може да се съдържат до около 75 литра урина. Този факт е отблъскващ сам по себе си, но не е това най-лошото. Благодарение на хлора във водата, тя е малко или повече дезинфектирана.
 
За сметка на това, при контакт с телесни течности – урина, пот, слюнка – хлорът влиза в токсични съединения – цианогенен хлорид, нитрозамини и др. Последните имат особено дразнещ ефект върху очите и дихателните пътища и може да имат потенциално тежки последствия за болните от астма.
 
Тази информация показва наистина колко важно е да се спазва простото правило, както и да се следят децата за това. По същата причина е и изискването за душ преди влизане в басейна – отстраняването на потта има значение.
 
Проведено изследване има смущаващи резултати. Сравнени са две групи от 15-годишни юноши, при което се оказва, че тези, които често са посещавали хлорирани басейни като деца към датата на проучването имат средно 20% по-ниски нива на някои тестикуларни хормони сравнено с другите, които не са имали такъв контакт с хлорирани басейни.
 
В групата, изложена на дейстивето на хлора в детска възраст, рискът от наличие на анромални нива на тези хормони е три пъти по-висок. Според изследователите нивата на хормоните спадат доловимо след скромна честота на посещение на хлорирани басейни – 30 минути на 15 дни.
 

13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво точно означава цианогенен хлорид? Някакъв комплексен хлорид или анионната част произвежда (-генен от генезис сигурно?) циано групи? Един приятел редактор веднъж като се напил и скачал в басейн, защото си мислел, че е джин с тоник, а може би басейна така си е мислел но той продължавал да скача със шапка на която пишело: "Вернер".
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До шматка

За съжаление си прав. Басейните са просто едни развъдници на бактерии и гъбички. Да влезеш в басейн е все едно да чукаш някоя магистрална труженичка.
6
10
 
2
 
! Отговори
сменяйте водата преди 3 години
ако басейна е хлор токсичен урината неутрализира частично токсичнат а вода докато детето с е измъкне от капана .
Трябв а да се сменя редовно водата във всички малки обеми вкл топила джакузита..терористи съветват собственици на басейни д акупуват скъпи отровни препарати вместо да сменят водата..Намерихме миналата година СПИН активни живи атакуващи в басейни и джакузита малтретирани със спин активатори/лед скенери
5
2
 
15
 
! Отговори
пазете се от хлор преди 3 години
Едни от най лечебните басейни в Чифлик сменяха водата по предписание на института по курорто лечение редовно.НАй големия имаше по 3 000 клиент ана ден ..Всички те получаваха ефектно лечение..Водата е силен дезинфектант извира от 2000 метра и убива бактериите..
ПлАтени престъпници от РЗИ принудиха собствениците да изградят скъпи пречиствателни станции с хлор ..сега няма и по 100 човека на ден в басейна.
Терористи от Министество на здравеопазването отравят целенасочено милиони българи с хлор
4
0
 
24
 
! Отговори
шматка преди 3 години
Най тъпото нещо е да се къпеш в една вана с още 100 непознати.То да е само урината.Гъбички лишей мани мани.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само колкото е обема на басейна, елементарно Уотсън.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко вода съдържа един басейн - 2-3 литра.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре е да не знаем