Гъбични инфекции по кожата – Кои са симптомите?

Хроничните заболявания са предразполагащ фактор
21 авг 2017 11:45, Eкип на Puls.bg
2
Гъбични инфекции по кожата – Кои са симптомите?
Reuters

Типични причинители на гъбични инфекции по кожата са дерматофитите. Те причиняват заболяване както при човека, така и при животните. Инфекцията заразява основно предразположени лица, които са имали контакт със заразен човек или животно. Предразполагащи фактори са намалена имунна защита, някои хронични заболявания (например диабет), кожа с нарушена цялост, периферни циркулаторни смущения и други. 

Най-често срещащата се кожна микоза е засягащата кожата между пръстите на ходилата. Най-често се засягат възрастни хора и по-рядко деца до 15-годишна възраст. Носенето на чорапи и обувки от синтетични материи е причина за по-интензивното изпотяване на краката, а сама по себе си влагата оказва директен стимулиращ ефект върху растежа на гъбичните причинители. Микотичните причинители се закрепват за повърхностния слой на кожата, след което следва проникване в по-дълбоко разположените слоеве. Предизвиква се дразнене, което се съпровожда с възпаление, парене, сърбеж и оформяна на окръглени лезии с надигнат ръб.
 
Познати са три клинични форми на заболяването. Най-често срещаната е т. нар. интертригинозна – засяга единствено междупръстните пространства и кожата под пръстите. Най-горният слой на кожата е размекнат, с леко белезникав цвят и с отделяне на неприятна миризма. При отделяне на този поръхностен слой с пинсета се откриват ерозии. Пациентите се оплакват от умерен до силен сърбеж.
 
Друга клинична форма е „сухата форма“, която засяга кожата на свода на стъпалото и страничните повърхности. Характеризира се с появата на червени петна, които са с надигнат ръб и финно залющване на повърхностния епител. Сърбежът е умерен, но поради разположението на кожните промени е възможно да доведе до дискомфорт или болка при ходене. Третата клинична форма се представя от малки по размери мехурчета, които се разполагат по свода на стъпалото. Те са изпълнени с бистра течност, но
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
много шум за нищо преди 6 години
Аман от статии - хранилки от типа "словесна баластра" от които не научаваш нишо , ама това нищо е написано с мно-о-о-го думи ! Че и препратка Пюлс.бг , та и те да се захлебят !И в крайна сметка какво научихме - че гъбичките трябва да се лекуват.Епохално откритие , което никога , ама никога не би ни минало през ума .