Руптура на тъпанчето: Как се лекува?

Не е препоръчително ползването на капки в ухото
24 авг 2017 10:37, Eкип на Puls.bg
1
Руптура на тъпанчето: Как се лекува?
Reuters
Руптурата или спукването на тъпанчето в детска възраст може да настъпи в резултат от външно въздействие – при чистене на учите с клечки, в резултат от инфекция, при рязка смяна на налягането – излитане или кацане със самолет, при силен звук, три травми на главата.
 
Обикновено състоянието е съпроводено със силна болка и изтичане на секрет от ухото с различна консистенция – прозрачен, гноен, кървав, в зависимост от първопричината, довела до състоянието. Към първа част от материала...
 
Ако се съмнявате, че при детето е настъпила руптура на тъпанчевата мембрана, е необходимо да посетите лекуващия му лекар. Най-често перфорацията заздравява сама, без да е необходимо провеждане на хирургично лечение. Лекарят ще извърши преглед с помощта на отоскоп. Чрез него се визуализират външният слухов проход и тъпанчевата мембрана и се проверява целостта й.
 
Други изследвания, които могат да се назначат, за да се установи дали има загуба или намаляване на слуха, са:
 
Аудиометрия, за да се установи дали детето чува звуци с определени честоти;
Тимпанометрия. Чрез нея се проверява реакцията на тъпанчето при определени промени в налягането. Ако от ухото изтича течност, може да се изпрати проба за извършване на микробиологично изследване. По този начин може да се установи инфекциозният причинител, довел до състоянието.
 
Обикновено тъпанчето заздравява само в рамките на няколко седмици без да се налага провеждане на специфично лечение. Ако е налице силна болка, могат да се използват нестероидни противовъзпалителни, като ибупрофен или парацетамол в зависимост от килограмите и възрастта на детето.
 
При съпътстваща инфекция обикновено се назначава антибиотично лечение. При руптура на тъпанчето не се препоръчва капането на капки в ушите, освен ако не са предписани от лекар.
 
По време на оздравителния процес съветът е ушите на детето да не се мокрят с вода, тъй като това може да доведе до развитие на възпалителен процес и влошаване в състоянието. Препоръчва се в този период при къпане да се използват тапи за уши. Друга препоръка е да се избягва издухването на носа, докато не заздравее тъпанчевата мембрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Както всяка рана, така и тази ще зарасне, но промяната в слуха остава за цял живот.