Как да се възстановим след безсънна нощ?

Сутрешна разходка е полезна
9 сеп 2017 11:14, Eкип на Puls.bg
0
Как да се възстановим след безсънна нощ?
Reuters
Едва ли има човека на земята, който да не е изкарал поне една безсънна нощ в живота си. Причината може да е хубавият сериал, който ни държи будни всяка вечер и с пускането на всеки нов епизод си обещаваме, че този вече ще е последен или пък натрапчивите мисли за работното място, които ни карат само да се въртим ту на едната, ту на другата страна, без никакъв намек за евентуално отпускане и заспиване.
 
Каквато и да е причината, часовникът неумолимо продължава да тик-така и ето, че идва ред на най-големият ни враг – алармата. В този момент връхлитат експлозия от смесени чувства – съжаление, че е трябвало наистина да спазите обещанието си за по-ранно лягане, гняв към самите себе си, че отново сте го престъпили, носталгия към мириса на възглавницата и така нататък. Така или иначе – станалото, станало.
 
Как обаче да се справим с неприятната тежест в главата, или иначе казано...Как да избутаме деня докато дойде отново време за сън?
 
Ето няколко съвета от специалистите:
 
Съпротивлявайте се на желанието да заспите отново
 
Макар идеята да изглежда привлекателна, това всъщност е най-лошото нещо, което можем да направим. Прекарването на една безсънна нощ обикновено не е свързано със сериозно отражение върху ежедневните задачи. От друга страна е необходимо да спазваме определен режим на ставане като спазваме часа на събуждане не само през делничните дни, но и през уикендите, за да може организмът ни сам да настрои своя биологичен часовник и по-лесно да преминава през фазите на сън и бодърстване.
 
Дори и да имаме възможност да удължим съня си, това, оказва се, не е правилното решение, тъй като това ще измести заложения ни час за ставане, оттам и целия ни заложен биологичен часовник и е доста вероятно ,когато дойде часа за заспиване на нас все още да не ни се спи и да попаднем в своебразен порочен кръг.
 
Не само това, но и прибавените бонус-минути сутрин се оказва, че не само не ни помагат, а често могат да станат причина да се чувстваме по-„зашеметени” след това, отколкото преди да натиснем бутона за отлагане.
 
Излезте, колкото се може по-бързо навън
 
Закуска навън или разходка пеша до работа е отлична идея за бързо и зареждащо събуждане. За препоръчване е и да не слагате очила. Насладете се максимално на дневната светлина. Тя не само потиска продукцията на мелатонин в организма, който ни прави сънливи, но е отговорна също за освобождаването на „щастливия” хормон серотонин, което спомага за едно прекрасно начало на настъпващия ден.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019
5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019