Изнасят се лекарства за милиони! Схемите – четири

АБВ с идея как да бъде спрян реекспорта на илачи
Обновена: 16 ное 2017 13:57 | 16 ное 2017 13:52, Камелия Цветанова
12
Изнасят се лекарства за милиони! Схемите – четири
Снимка: Булфото, архив

Онкоболни, диабетици и хора с хронични заболявания са принудени са си купуват лекарствата си скъпо и прескъпо и дори да ги търсят в чужбина, защото реекспорта на медикаменти е в огромни количества. Според лидера на АБВ Константин Проданов държавата с бездействието си отказва да помага на болните.

Още по темата

От партията, която остана извън парламента, са предложили на комисията за борба със сивата икономика, оглавявана от Емил Димитров – Ревизоро от Обединени патриоти, законодателни мерки, с които да се сложи край на реекспорта на лекарства.

Една от тях предвижда Агенцията по лекарствата да разшири правомощията си за контрол на големи и малки дистрибутори.

По сметки на експертите от АБВ, ако реекспортът е в рамките на 15-20%, това не би повлияло на пазара, но реално той е много повече.

"Има данни, че само от 6 аптеки за няколко месеца са изкупени лекарства за 44 милиона лева и са били изнесени, обясни Георги Кючуков", експдепутат от АБВ.

Той допълни, че схемите за износ на лекарства от страната са четири. Първият е, когато голям дистрибутор внесе медикаменти, продаде част от тяхна аптеки в страна, а останалото количество изнесе. Според Кючуков тази практика дори да не е съвсем морална, не е незаконна.

Вторият е по-скандален. При него дистрибутор продава на аптеките лекарства, откъдето обаче ги изкупува друг голям дистрибутор.

Има и схеми, при която всеки медикаменти се изкупуват с фалшиви рецепти или с фалшиви пациенти.

Вече има и един случай на осъден болничен аптекар за отклоняване на лекарства, допълни Кючуков.


12
Още от
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички големи световни фармацевтични фирми също са пропищяли от нашите некоректни дистрибутори на лекарства защото им подбиват пазарите извън България. ЕС се опитва да наложи някакъв ред като от 2019 г всяка отделна кутийка лекарство ще има свой уникален код и тръгвайки от производителя ще се регистрира на сървъри в Германия, при всяка продажба и препродажба също ще се регистрира от кого но кого. Тогава ако една такава опаковка предназначена за България попадне в Германия ще се счита за фалшива.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Схемата. Вносителя за БГ е само 1 и е филиал на световна фармацевтична фирма като определя цена на едро на продукта Х за БГ пазара 500 евро. Същият продукт в Германия същата световна фирма го продава на цена 1000 евро. Тогава се появяват нашите дистрибутори и започват да изкупуват кой от където може от складове на едро от аптеки и по всички канали продукта Х и го изнася в Германия на цена примерно 950 евро. Продукта Х е с лимитирано количество за БГ заради ниската цена и става дефицитен.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Как ?

Големите фармацевтични фирми си имат свои филиали в България и само чрез тях си внасят собствените продукти. Държавата нищо не субсидира. Представителите на тези фирми субсидират държавата защото тя постоянно им плаче че е много бедна и че населението е бедно и получават големи отстъпки специално за бг пазара стигащи понякога до 30-40% по-ниско от другите европейски страни. Точно в тези 30-40% играят некоректните дистрибутори изкупувайки и изнасяйки лекарства предназначени за нас в ЕС.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ИМА ЛИ ДАЛАВЕРА, ТЪРСИ НА ДЪНОТО ГЕРБЕРУНГЕЛ.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
У вашия клозет само схеми останаха хаха добре че се махнах са да ви се смея
7
1
 
4
 
! Отговори
?! преди 8 месеца
Има ли нещо нормално в нашата държава?
6
1
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 8 месеца
Ти не си дистрибутор така, че за теб цената е различна,Цената на дистрибутора е равна себестойността на продукта минус държавната субсидия.Цената за тебе е себестойността на продукта плюс търговките надценки(държавна субсидия се свършила,т.е. нямаш)
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
така е ,защото алчността е голяма
4
1
 
6
 
! Отговори
Р преди 8 месеца
До Как ?

Не си на ясно! Точно производителите имат различни цени за разните региони, което е в дъното на проблема!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
марешки е в политиката, как ще се оправи реекспорта
2
1
 
18
 
! Отговори
Как ? преди 8 месеца
Вторият е по-скандален. При него дистрибутор продава на аптеките лекарства, откъдето обаче ги изкупува друг голям дистрибутор.
При тези високи цени в аптеките, как така ги изкупува ? Много по евтино ще му е да ги купи от производителя или то друга държава.
1
1
 
6
 
! Отговори
Весо преди 8 месеца
Какво е "схама"? Четете ли какво пишете?