Кой как брои: Колко са неосигурените българи?

Няма механизъм, който да накара хората да си плащат здравните осигуровки
4 апр 2018 17:30,
31


Данни от края на 2017 г. показват, че 719 хиляди българи нямат здравна осигуровка, става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП Лало Кирилов.  По информация на ГРАО на задължително здравно осигуряване подлежат 8 млн. и 380 хил. души у нас, пояснява Горанов.

Бившият здравен министър Радослав Гайдарски заяви в "България сутрин", че цифрата от 700 хил. не е много, дори вижда напредък.

Още по темата

"По наше време неосигурените бяха 2 милиона", подчерта той.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването не е съгласен с изнесените данни от финансовия министър:

"8 милиона и 300 хиляди са българите с гражданска регистрация в страната. 6 млн. и 100 хил. са осигурените. Тоест, 2 млн. и 200 хил. не са здравно осигурени", посочи Кацаров.

По думите му Владислав Горанов сваля цифрата до 719 хил., изключвайки от осигуряването 1,5 млн. души, които смята, че не живеят в България.

"Но той прави това не на базата на обективни данни, а на социологическо проучване. Питали са хиляда души, направили са извадка и са преценили, че 1,5 млн. души са в чужбина. Тоест - реалният брой на неосигурените здравно у нас е 2,2 млн. души, като продължаваме да не знаем какви точно са тези хора", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

Председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов също коментира темата в студиото на телевизията, като подчерта, че тази дискусия е многопластова и трудно може да се стигне "от изведената сега информация до абсолютната истина".

"Няма надежден механизъм, който да накара хората да си плащат здравните осигуровки", констатира Адемов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва промяна в системата. Винаги съм си внасял здравните и винаги като ми се наложи - трябва да плащам. Не е нормално. Къде ми е стимула да плащам, като после плащам пак?!?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бялата мафия пак планува !
25
1
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
Като порастнеш ще разбереш
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И щооо трябва да се осигурявам?
23
0
 
3
 
! Отговори
Оз преди 6 години
До Анонименлъжец!!!В Мутриландия не може да се случи второто!Освен ако шефа на частната б-ца не е сина ти!
22
0
 
19
 
! Отговори
Миилен преди 6 години
Омръзна ми държавата да ме изнудва. Безработен съм и винаги когато боледувам по една или друга причина съм си плащал сам и за преглед, и изследвания, че и за лекарства. Откъде накъде трябва да плащам осигуровки задължително.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм в чужбина от 10 години и още втората година ходих до НОИ да спрат да ми търсят осигуровки, попълних декларация и на следващата година пак ми търсеха пари, пак отидох и взеха да ми разправят как трябва да им занеса документ от тукашния НОИ и им показах един среден.
20
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На комшията едното дете е в САЩ ,другото във Франция , наскоро се пенсионира , заради такива аз няма да плащам осигуровки..
19
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не плащам осигуровки - защото няма младежи които да работят , за да мога аз да взема пенсия .. А и не искам да издържам родителите на предателите , родители чийто деца в чужбина и хранят чужди пенсионери .. Аз да храня тези предатели тази няма да стане.. Аз бих ги избил до крак..
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егоизмът е лош съветник! Днешният свят е тука - има, тука - нема. Личната партида е супер, ако си от онзи 10% осигурени финансово за вечни времена. Останалите, ако не си помагат, са за изхвърляне. Трябва ли да го изпиташ на собствен гръб, за да го разбереш?
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за операция на тумор на пикочния мехур в държавна болница, ми взеха 20 лева за анестезиолог! без съответния документ! след месец, заради кръвоизлив влязох в частна болница, но там не ми взеха нищо! даже и за анестезиолог! всичко друго, даже и химиотерапията беше безплатно!
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо трябва да ми минават ПАРИТЕ през НОИ. КАТО МОЖЕ направо на доктора.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 Как така работил 30- 40г НО няма пенсия? Значи не му е плащал работодатела в НОИ.И КАКЪВ Е ТОЯ НЕСМЕНЯЕМ РАБОТОДАТЕЛ 30-40Г.
14
0
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Виж в Гугъла за какво плащаш и за какво не плащаш че е дълго за обяснение.И аз бях с лапароскопска операция и платих 3,500./за консумативи/ Следоперативното лежане,кетъринга и възстановителното лечение е безплатно.Така е по здравна каса.Химиотерапията след това /12 процедури за 6 месеца/е много скъпа/в Германия 30,000 евро/ но у нас се поема от здравната каса.Коронарографията е 3,800лв но също е без пари за сметка на НЗОК.Така че нещата са оплетени от тъй наречените клинични пътеки.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги си плащам на докторите. И винаги съм с уважение от тях.
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да няма механизъм? Отказва му се здравно обслужване и готово.Въпросът също е и кой колко плаща, защото от тези, които плащат масово се осигуряват на минималния праг, а вземат 3-4 пъти повече пари, което са около 20 лева здравна осигуровка, а който се осигурява на цялата сума внася 100-200 лева. Накрая и едните и другите ползват едни и същи услуги.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако спрат да дават на ромските майки по 1000 лв. ще си ги плащам без проблем.
10
0
 
23
 
! Отговори
Велко Верин преди 6 години
До окръжна болница ПдИма ли здравни вноски - има , ама няма!Има ли здравеопазване тук - НЯМАИма ли България? - НЕМА
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социологическо проучване се прави за нагласите на обществото по определен въпрос. Останалото е роля на държавата.Исках да се от пиша от здравните осигуровки. Не може, има декларация само за държави извън ЕС.
8
4
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Като ти гледам правописа и поста..разбирам че:1.Не си завършил образованието си.2Нямаш грам трудов стаж. 3.Малолетен си. ........Това че не е безмислица самоосигуряването го разбираш изведнъж,но вече е-късно.Хиляди такива ,,философи" хленчат и се жалват че са им мижави пенсиите,а работили 30-40 години.Ти може да работиш и 100 години но не се ли осигуряваш/без да криеш доход/си ,,за мустака"