Откровено за бременността в два гласа

Д-р Васил Даскалов и д-р Мариела Даскалова в интервю за Puls.bg
Обновена: 4 окт 2018 17:07 | 4 окт 2018 16:07, Румяна Тасева
1
Откровено за бременността в два гласа
Източник: Puls.bg

На 7 октомври Puls.bg стъпва отново в Пловдив с Форум бременност и детско здраве. Това е деветото издание на форума, второто за годината и второ на пловдивска сцена.

Какво ни очаква в неделния ден? Със сигурност, ще говорим отново за бременността, раждането и грижите за бебето и детето. Тематика изглежда същата, но сме сигурни, че дори хора, които са били на нашия форум ще ги изненадаме. Не само с подаръците, които е подготвил екипа ни и приятната обстановка.

Силен фокус на събитието този път е раждането. Повече можете да научите от програмата. На сцената ще се качат 2 акушерки – едната класирана от Вас в класацията на Puls.bg „Специалистите, на които имам доверие“, другата – излъчена от Алианса на българските акушерки; едната ще сподели своя опит, свързан с раждането, другата ще даде съвети относно кърменето. 

За света на новороденото ще говорят също 2 гласа. Обещава да е динамично и интересно!

Реално още в началото ще започнем да говорим за бременността в два гласа. Как ще го случим? Ще разберете!

Сега ви представяме водещите на първата лекция, посветена на вселената в майчиното тяло. За развитието на бременността, случващото се в майчиния организъм, проследяването ѝ отстрана на медицината – ще говори д-р Васил Даскалов. Нероденото още бебе ще бъде представлявано от д-р Мариела Даскалова, ембриолог.

Ето някои от въпросите, които ще засегнем на 7 октомври, неделя, в Гранд Хотел Пловдив.
  
 
Д-р Даскалов, кога съвременната жена научава за бременността си?
 
Много рано. Напредъкът в областта на медицината ни дава възможност да установим бременността по няколко начина в много ранни срокове на бременността. След процеса на оплождане, който се случва след овулация, следва придвижване на оплодената яйцеклетка (зигота) от маточната тръба до кухината на матката. Около седмица след оплождане става имплантацията на ембриона в маточната лигавица и започва производството на ЧХГ (човешки хорионгонадотропин). Именно откриването на този хормон чрез лабораторни тестове първо в кръвта, а после и в урината на жената, дава възможност тя да разбере, че е бременна на практика преди датата на очакваната менструация. Освен това съвременната ултразвукова апаратура ни позволява да визуализираме в началото плодния сак и жълтъчното мехурче, а малко по-късно и ембрионалната структура, още при нива на ЧХГ към 600 единици. Това наистина е много рано!
 
Д-р Даскалова, от кой момент от зачеването може да се каже, че животът, който носим не е просто кълбо от клетки?
 
Философски въпрос. Юристите казват – след раждане. Аз като ембриолог мога да кажа, че за мен никога живият организъм не е просто кълбо от клетки, а винаги много повече, защото познавам в детайли изумителните процеси на делене на клетките, взаимодействията между тях, както и способността им да се организират в тъкани и органи и огромния потенциал, който носят тези процеси. Но от медицинска гледна точка трябва да кажа, че за да говорим за живот, трябва да има дефиниция на жизнеспособност. Тази дефиниция с годините се променя и ако в миналия век е била след определена гестационна седмица, сега тази граница се променя до все по-ранна. Наскоро наблюдавахме бременна жена, която роди в 25 гестационна седмица бебе с тегло 610 грама и 33 см и благодарение на отличните грижи отстрана на колегите неонатолози вече е у дома в добро общо състояние. За жалост, не всички преждевременни раждания имат този благоприятен изход, но го цитирам заради адаптивния потенциал на живия организъм.
 
Д-р Даскалов, защо ни се гади в първия триместър на бременността? Защо въобще трябва да преживяваме толкова дискомфорт?
 
Има бременни, на които не им се гади или повръщат рядко и само в началото на бременността, обикновено от към 8 до 14 гестационна седмица. За жалост, има и такива, които изпитват неудобствата на бременността в пълна сила и през цялата бременност. Несправедливо е, наистина. Понякога се шегувам, че бъдещите свекърви страдат повече. Което, разбира се, няма връзка с пола на бебето, а само с индивидуалните хормонални нива и предразположения при всяка бременна жена. Преди години казвахме, че акушер-гинекологът се радва, когато бременната жена му се оплаква от гадене, защото в ерата преди другите тестове само така разбирахме, че жената е бременна. Много фактори се обсъждат като причина за гаденето по време на бременност, като хормоналните нива, възрастта на жената, инфекциозни и генетични причини, еволюционен механизъм, както и физиологични фактори (невромускулни и метаболитни) и такива от страна на психиката на бременната жена. По-висок риск имат жени, които пушат, имат наднормено тегло или са бременни с близнаци. Често бременните се плашат, ако нямат гадене, че това може да е лош прогностичен признак, но всъщност няма връзка с доброто развитие на плода и прогнозата за бременността.
 
Д-р Даскалова, колко наш и колко чужд е организмът на бъдещото ни дете, който носим? Какво е най-важното, което трябва да имаме предвид от медицинска гледна точка?
 
Чужд е дотолкова, доколкото половината генетичен материал идва отстрана на бащата, а в някои случаи, ако бременността е постигната с използването на донорска яйцеклетка, е изцяло чужд за бременната жена. Това в огромния процент от бременностите не води до проблеми, заради удивителните природни механизми да толерираме чуждия генетичен материал. Само понякога, при кръвногрупова или резус-несъвместимост, може да се наложи повишено внимание и прилагане на допълнителни мерки за износване на бременността. Затова е добре предварително, преди забременяване, партньорите да изследват своите кръвни групи с резус фактор и, ако е необходимо, допълнителни маркери за антитела, за да се избегнат проблеми по време на бременност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари