Ангина ли е, скарлатина ли е?

По какво си приличат и по какво се различават
4 юни 2019 16:00, Eкип на Puls.bg
3
 Ангина ли е, скарлатина ли е?
Източник: Reuters
Острият тонзилит или т.нар. ангина представлява възпалителен процес, засягащ сливиците и/или меките тъкани на фаринкса.
 
Най-често се касае за вирусна инфекция, при която се засягат горните дихателни пътища. Бактериалните причинители на острия тонзилит най-често са стрептококи – бета-хемолитични стрептококи от група А, пневмококи или стрептококи от група В. 
 
Стрептококите от група А притежават редица фактори на патогенност и вируленстност, включително М-антиген, стрептолизин, стрептокиназа, екзотоскини. Тези бактерии са причинители на редица заболявания, някои от които тежко протичащи – скарлатина, инфекции на кожата и меките тъкани, токсичен шок синдром, постинфекциозен гломерулонефрит, ревматизъм, реактивен артрит и други. 
 
Те могат да засегнат всяка една възраст, но най-застрашени са децата между 4 и 10 години.
 
При стрептококовия тонзилит клиничната картина се развива остро. След кратък инкубационен период от 2-4 дни се появява внезапен фебрилитет, отпадналост, болки в гърлото, болки при перглъщане, намален апетит, лош дъх. Често може да се наблюдава (особено при по-малки деца) болки в корема и повръщане.
 
Целият материал за приликите и разликите между тонзилита и скарлатината можете да разберете от д-р Йордан Георгиев в Puls.bg

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
стейси преди 2 години
Тая снимка е от 80 - те като гледам модела на децката шапка тогава се носеха такива, от къде я изкопахте?
2
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
като се отнася за стрептококи, никакви коментари, а тази гад живота ни може да погуби. Статия за Путин обаче събира 300 коментара, като че ли нещо зависи от нас и не го решават големите
1
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Нарича се "триъгълник на Филатов" - патогномичен белег на скарлатината. И малиновочервеният език, разбира се