Пробив! Учени създадоха функционални части на сърце от колаген

Според тях един ден ще могат да правят и цели органи
2 авг 2019 13:13,
17
Пробив! Учени създадоха функционални части на сърце от колаген
Снимка: pixaBay

Американски учени са успели да създадат функционални части на сърце от колаген с помощта на триизмерен принтер.

Пробивът може един ден да позволи да се създадат цели органи, увериха учените. Технологията успява да възпроизведе сложни биологични структури в човешкия организъм.

"Доказахме, че е възможно на базата на колаген да се създаде с триизмерен принтер сърдечна клапа, която функционира", заяви един от авторите на изследването Адам Файнбърг от университета Карнеги Мелън.

Предишните опити за принтиране на тези части от сърцето, известни като извънклетъчни матрици, не бяха успешни.

Колагенът е идеален за целта материал, защото се съдържа във всички тъкани на човешкия организъм. Първите опити за принтиране довели до прототип с желеобразна форма, но специалистите от Карнеги Мелън успели да го втвърдят посредством бързи промени на pH.

"Това е първа версия на сърдечна клапа, така че създаваното от нас в бъдеще ще става все по-добро", отбеляза Файнбърг.

През месец април учени от университета в Тел Авив представиха прототип на човешко сърце с кръвоносни съдове, което е създадено с триизмерен принтер въз основа на човешки тъкани, но не може да изпомпва кръв, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимент е.казано на обикновеновен език да разбират чувствата на душата (да бъдат обвързани и с духът)и да реагират адекватно на условията.Малчи уаа ...
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАуа брад виш ся ... Те даржаата са се некви чичуфци на пу 45-50-60 гудини ... кви ги прикааш ся ...
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13***12 Практиката го доказва като държавата отказва да издържа по-старите, вдига пенсионната възраст постоянно и лечението става все по-скъпо, защото като застарее населението, не достигат пари.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей коментарите обаче избиват рибата. Неосведомени, необразовани или направо сбъркани хора коментират тема, която не разбират. Пореден ден в днес.бг(@12 ако мозъкът започваше склероза след 40, нямаше да има учени работещи активно и пуликуващи смислени неща до 80. Вярно е, че мозъкът и тялото се променят още след 35, когато хормоните започват да варират, но това не значи, че хората няма смисъл да живеят след 40. )
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мозъкът почва склероза след 40 години и даже ако подменят другите органи, ще закъса с мозъка.
11
1
 
3
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До АнонименЛипсва само Бойко Тиквата, Гестапо Гешев и Фиткова от Смолян;)))
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала ... будител разбирачи филусофчитъ и прочие ,....
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтратегМАЛЧИ УА НЕНОРМАЛНИК С НЕНОРМАЛНИКА ТИ
8
2
 
6
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Както казвам, доста отдавна, цялото човешко тяло ще може да се конструира, така, аккто сега се монтира техниката. Разбира се, и тогав аще има освирепели гербери, защото ще искат да живеят вечно, а не се виждат какви празни дамаджани са;))) и че са вредни за Тангра като цяло. Разбира се, тогава науката ще дойде на границата на своите емпирични възможности като технологии и познание и ще опре до познанията на най-древната вяра-древнобългарското Тенгриянство, за тов,а как да бъдат оживявани телата
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За морала и медицината според мен спора е решен.Не е човек а киборг,робот или там каквото име да му се сложи,щом не е създаден и роден по естествен път,не начин.Та как бихме нарекли човекоподобен препасан с жици и накичен с чипове навсякъде?Би ли имал той независим дух,макар и да има тяло на човек.Сложна е вселената и все още не разгадана за да си мисли,че няма свръх сила.Дали е Бог или природа ние все я Боготворим,зарадисамото ни съществуване.
6
1
 
3
 
! Отговори
До 5. преди 4 години
Аз ли Господи криво се клех или ти криво ме разбра.Ами като църквата я отлъчиха от Държавата с какво да подържат светите за българина места.Какво лошо,според Вас има в десете божи заповеди.А сега малко по-сериозно.Не може органите на човешкото тяло да функционират без него в единен организъм без нервна система и мозъчни връзки,казано просто,тялото и духът са един организъм,пък дали ще е на човек или животно,зависи единствено и са мо от еволюцията муЗдраво тяло,здрав дух или здрав дух здраво тяло
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка новоизлезла технология е много обещаваща, докато не влезе масово в практиката и започнат да излизат на бял свят и съпътстващите проблеми. Все пак е една краяка към нещо ново. Ще видим в бъдеще какво ще излезе, защото моралните дилеми в медицината са много.
4
3
 
4
 
! Отговори
змей преди 4 години
До Анонимен #1ами ще ги поръсят със светена вода , една литургия и са готови ... нали така опрощават греховете , нема значение какви са , с една изповед :))) ... като видиш търговията със светена вода пред рилския манастир и как поповете събират пари от вярващи за да пипнат плащеницата + джиповете дето карат отчетата и идеята за душата започва да издиша :)))
3
5
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
" Браво на руските учени " ! " Ако не са руските учени все още ще живеем в 18-ти век " !
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам. Още не е създадена и една жива клетка.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът да се създадат човешки органи не е в създаването им с триизмерни принтери а в това да ги накарате нормално да функционират съобразно душевното състояние на организма т е.казано на обикновеновен език да разбират чувствата на душата (да бъдат обвързани и с духът)и да реагират адекватно на условията.Само Бог е успял да го осъществи.Но опитвайте може и да се случи за някои отделни органи.