Билката терминалия арджуна - за какво помага?

Помага в контрола на диабета
1
Билката терминалия арджуна - за какво помага?
Снимка: istock

Терминалия арджуна е билка, използвана от векове в аюрведа. Индийците са добре запознати с полезните свойства на това дърво и се възползват от тях в традиционната си медицина. Днес арджуна е основна активна съставка в много билкови хранителни добавки заради биологично активните си вещества, които имат редица ползи за здравето.

Основно билката антиоксидант се прилага като терапия за подобряване на сърдечносъдови и чернодробни проблеми. Но тя далеч надхвърля тези две свойства, тъй като помага в още много здравословни направления.

Бори се с уврежданията, причинени от свободни радикали

Биоактивните компоненти на арджуната, като флавоноидите и антиоксидантите, се борят с възпалителните процеси на клетъчно и тъканно ниво, като ги неутрализират. Помагат за извеждането на токсините, блокиране образуването на злокачествени изменения в клетките и забавят стареенето.

Предпазва сърдечносъдовата система

Арджуна помага за контрола на кръвното налягане, холестерола и ускорява процесите на заздравяване на тъканите на сърдечносъдовата система след инциденти или травми.

Контролира липидната обмяна

Високият холестерол, както и повишените нива на триглицериди в кръвта причиняват сериозни щети на сърдечносъдовата система и повишават риска от инциденти. Билката има свойството да контролира тези нива, като благоприятства функциите на сърцето и съдовете. Полезна е в превенцията на коронарна болест на сърцето и хипертония.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля цитирайте един учебник по хранене и диетология, където се споменават свободни радикали и необходимостта да се неутрализират. Спрете да заблуждавате хората