Кои полезни храни може да се окажат вредни?

Млякото и млечните продукти са част от тях
19 фев 2020 22:20, Михаела Лазарова
2
Кои полезни храни може да се окажат вредни?
Снимка: istock

Здравословното хранене е сложен процес, който изисква не само четене на подробна информация за това кои храни са полезни и кои не, а анализиране на информацията и подбирането на най-правилната за подобряване на здравословното ни състояние. Понякога е наистина трудно да преценим кое е истински здравословно заради противоречивата информация, която получаваме.

Ще се опитаме да ви помогнем в подбора на здравословни храни за вашата диета, като посочим някои смятани за полезни храни, които всъщност не са точно такива.

Можете да видите кои са те в следващите редове.

Плодови сокове

Една модерна тенденция е детоксикирането чрез плодови или зеленчукови сокове, която се смята за много здравословна и полезна. Това не е съвсем така. Ако наблягате предимно на плодовите сокове можете да навредите на тялото си по няколко начина. Единият е внасянето на плодови захари в него в отсъствието на фибрите в пулпата и "месото" на плодовете, тъй като консумирате само сока от тях.

Друг важен момент е метаболизмът на тялото, който започва още с дъвченето на храната в устната кухина. Докато дъвчете храната, в устата се отделят редица ензими, които разграждат част от веществата и ги отвеждат към кръвния поток още преди да сте преглътнали хапката си. Прескачайки тази важна стъпка в естествения кръговрат на обмяната на веществата вие пречите на усвояването им. Дъвченето на храната е много важно, затова плодовите и зеленчуковите сокове е добре да не заемат централна част в менюто ви и да заместват цели хранения.

Кашу и индийско орехче

Една от най-често консумираните ядки – кашуто, е отровно, ако се яде сурово. В него се съдържа цианид, който се неутрализира след варене или бланширане. Никога не яжте кашу сурово. Индийското орехче пък в никакъв случай не трябва да се консумира в големи количества, защото причинява халюцинации. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма вредни храни. Има вредни количества. "Здравословното хранене" в много от случаите набляга на консумацията на определена категория еднообразни храни. Това няма как да е полезно, ако се практикува дълго.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-важното - не се подвеждайте по американските идеи за здравословно хранене! Започват да отричат млякото и млечните продукти! ти са много ценни - вижте бабите и дядовците ни! Вижте централноазиатските народи и монголците! Монголците са яки като бичета, а ядат само месо и то мазно и мляко във всякаква форма.Малко зеленчуци, по ясни причини.Не ги разбирам защо не ядат риба! Реките им са пълни с прекрасна риба - таймен и други пъстървови! Българи, руснаци,чехи по соц времената ловяха рибка с кеф