Най-важните ползи за здравето от селена

Може да подобри сърдечносъдовото здраве
Обновена: 4 апр 2020 21:15 | 4 апр 2020 19:37, Михаела Лазарова
0
Най-важните ползи за здравето от селена
Снимка: Istock

Селен е жизненоважно вещество за здравето и силната имунна система. Селенът е минерал, който се получава чрез храната, което означава, че трябва да знаем откъде да си го набавим, за да подсилим имунитета си.

В условията на пандемия от коронавирус, причиняващ болестта COVID-19 по цял свят, е много важно да направим всичко възможно да подсилим имунитета си. Селенът участва в тези процеси, засягащи имунната система и функциите ѝ.

Необходими са малки количества селен, за да се възползва организмът ни от неговите многобройни ползи за здравето. Този минерал играе основна роля в редица важни процеси в тялото, включително функцията на щитовидната жлеза, метаболизма, в който влиза и синтезът на важни за силния имунитет вещества.

Кои са най-важните ползи за здравето от селена?

Повишава имунитета

Имунната система пази тялото в добро общо здравословно състояние, като от нея зависят стотици процеси, за които не подозираме. Предпазването от патогени и микроби от външната среда е само част от тях.

Селенът е важен компонент за състоянието на имунната система и защитните ѝ сили. Имунната система засича и открива потенциални заплахи в организма, като вируси, бактерии и паразити. Тя изпраща клетки в засегнатите места, които имат за задача да се свържат с протеините, отделени от патогените и да ги неутрализират, изграждайки имунитет.

Проучванията показват, че селенът се свързва с повишен имунен отговор при наличие на патоген.

Може да подобри сърдечносъдовото здраве

Диета, богата на селен, може да укрепи сърдечносъдовата система и да я предпази от повишен риск от сърдечни заболявания. Анализ на 25 научни изследвания показва, че при пациенти с до 50% по-високо наличие на селен в организма, рискът от сърдечносъдови инциденти и възникване на сърдечносъдови усложнения е с до 24% по-нисък, пише healthline.com.

Селенът може да намали и възпалителните процеси в тялото – един от най-рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари