Български учени започнаха работа по ваксина срещу COVID-19

Доц. Андрей Чорбанов - днес от 17.30 в предаването "Брюксел 1"
18 апр 2020 17:30, Нели Христова
54

Български учени започнаха работа по ваксина срещу COVID-19. Три екипа участват в българската разработка - работна група от Института по микробиология на БАН, екип на Медицинска академия и екип от Софийския университет, обясни ръководителят на разработката доц. Андрей Чобанов за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR, което ще се излъчи днес от 17.30.

Българските учени влизат в състезанието с още около 70 екипа по света, които, по данни на СЗО, са в процес на разработка на ваксина срещу коронавируса.

Може ли малка страна като нашата да направи такова голямо откритие?

"Всъщност състезанието за оригиналност. Нашата ваксина е абсолютно нестандартна като идея. Използваме начин, който смятаме, че е много иновативен. Ще използваме вирусни компоненти, които обаче да бъдат в позиции във вируса, които остават непроменени във времето, иначе казано - не са подложени на мутагенен натиск," заяви доц. Андрей Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

"Нещо повече - ще търсим такива, които да се припокриват с предишните вируси, причинили пандемия. Защото се оказа, че има много голяма консервативност при отделните щамове на коронавирусите. Така че идеята е една такава ваксина да бъде използвана и за в бъдеще," обясни доц. Чорбанов в разговор с Милена Миилотинова.

"Ваксината ще бъде без никакъв риск за хората, няма да съдържа никаква генетична информация, която евентуално може да причини заболяване или инфектиране", подчерта ръководителят на екипа български учени доц. Андрей Чорбанов.

Целия разговор на Милена Милотинова с доц. Андрей Чорбанов за българската разработка, за това закъсня ли СЗО с обявяването на пандемия, скри ли Китай информация за размера на болестта - вижте в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR днес от 17.30.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дегизиран ЯстребРоме,не ти ли омръзна да пишеш едни и същи глупости?Всеки, който е ходил на училище поне до четвърти клас е наясно, че лъжеш.
42
2
 
2
 
! Отговори
колето преди 4 години
тези са учени колкото аз съм космонавт
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ли български учени са измислили нещо. Като знам какво ни е образованието, ми е ясно и какви са ни учените.
40
2
 
7
 
! Отговори
бай х преди 4 години
тия така наречени ,,учени ,, заплатаджии от бан , досега нищо не са измислили сега ще измислят .... правят театър , за да си мислят хората че нещо работят ...... за съжаление познавам нищо правещи пияници със титли от бан
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Усещате ли как Боци започва ударно да усвоява милиардите ? Е, вие си коментирайте а той ще гушка
38
2
 
13
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Българският метод за лечение е нестандартен. На болния почват да му се налагат шамари. След якия пердах се констатира, че вирусите са ликвидирани, а пациента се е отървал с лек световъртеж.
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по света около 50 са лабораториите с 4 нива на сигурност, в БГ такава НЯМА така че нещо всъщност не разработват, щото нямат вирус, най много компютърни симулации да правят, смях
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Не им давай допълнителни идеи. Те вече са разсъждавали и са формулирали всички възможни поводи, въз основа на които могат да издоят пари не само от бюджета, но и от който спонсор се подлъже.Сега ще вземат да се позоват и на твоя постинг и ще кажат "Ето, хората се интересуват какво ни е оборудването. Дайте пари за по-модерно!"И накрая нали знаеш какво ще стане? Ще кажат "Е, ако имахме по-солидно финансиране, ние щяхме да открием ваксина (лек), на крачка бяхме само от успеха!"
35
1
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 4 години
че кой ще им даде на тия жив вирус, споко
34
0
 
4
 
! Отговори
МногоВАЖНОТО УСЛОВИЕ преди 4 години
Докато се занимавате с К-19 в института си,същият този институт да си го заредите с храна за неопределено време,с дрехи за смяна,а също и със спални чували.Бойко да сложи пред вратата на института ви тежко въоръжена охрана и докато чужденец или някой умен българин извън БАН не успее да изобрети лекарство и ваксина срещу този вирус, НИКАКВО ИЗЛИЗАНЕ ОТ СГРАДАТА,за да не изтървете вируса, с който си правите експерименти,защото вече сме под 7 милиона и лудориите ви може да ни костват много!
33
0
 
8
 
! Отговори
Доообре! преди 4 години
Скъпи храненици от БАН,Давайте интервюта, изпъстрени с термини, непонятни за не-специалистите. Ще им звучи компетентно.Правете там някакви експерименти и не забравяйте, че като не са тествани на човек, може да имат нулев ефект.Но, за Бога! Не прилагайте вашите творения върху човек, защото много добре знаете нивото си!Тоест, преливайте от пусто в празно, за да отчетете нещо в края на годината.Обаче всичко това, само ако бъде изпълнено едно МНОГО ВАЖНО УСЛОВИЕ!!!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алооооооооо тази новена колко пъти ще я четем, ако не сте забелязали вече сте я пуснали.
31
0
 
3
 
! Отговори
Скептик до Waffen преди 4 години
Великите открития се правят от ентусиасти. Когато ентусиастите станат грантаджии трябват нови ентусиасти.Аз бих попитал щом вируса харесва клетка с определена конфигурация не може ли да го излъжем като вкараме клетки които да го затворят и после да се изчистят по естествен път.
30
0
 
2
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До мхм/ Е, тогава трябва 30% от народните избранници да бъдат изхвърлени от НС
29
0
 
4
 
! Отговори
мхм преди 4 години
каква ваксина? та те още не могат да уволнят доказани педофили като Михаил Цвеов от БАН!
28
4
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Интересно ми е когато същества с изключително скромни когнитивни възможности дават оценка за работата на научни сътрудници.Самите същества не правят разлика между бактерия,вирус,микроб,Не правят разлика между вирусология,микробиология,генетика и т.н.,ама не дават съвети.Те горките едно яйце не могат да сварят,но дават оценка за работата на колективите
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Remdesevir препарат създаден за борба срещу Ебола но дал много противоречиви резултати се оказва че е много по-ефикасен срещу Ковид-19. В Чикаго от 10 тежки случая на апаратна вентилация 8 са били излекувани и още на втория ден са преминали на самостоятелно дишане. Препарата няма официално разрешение за ползване, но предвид добрите резултати се очаква разрешението да бъде получено до края на април. Тайван е започнал да произвежда от същия генерик и съобщава за същите добри резултати.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тия ...ще открият ако го има!!!
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия,вместо да "ще"-кат по ТВ да заработят,щом знаят как!Обещания за светло бъдеще не ни е нужно!
24
0
 
10
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Да вземат тестове да направят не да просим тестове от всяка държава