Български учени започнаха работа по ваксина срещу COVID-19

Доц. Андрей Чорбанов - днес от 17.30 в предаването "Брюксел 1"
18 апр 2020 17:30, Нели Христова
54

Български учени започнаха работа по ваксина срещу COVID-19. Три екипа участват в българската разработка - работна група от Института по микробиология на БАН, екип на Медицинска академия и екип от Софийския университет, обясни ръководителят на разработката доц. Андрей Чобанов за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR, което ще се излъчи днес от 17.30.

Българските учени влизат в състезанието с още около 70 екипа по света, които, по данни на СЗО, са в процес на разработка на ваксина срещу коронавируса.

Може ли малка страна като нашата да направи такова голямо откритие?

"Всъщност състезанието за оригиналност. Нашата ваксина е абсолютно нестандартна като идея. Използваме начин, който смятаме, че е много иновативен. Ще използваме вирусни компоненти, които обаче да бъдат в позиции във вируса, които остават непроменени във времето, иначе казано - не са подложени на мутагенен натиск," заяви доц. Андрей Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

"Нещо повече - ще търсим такива, които да се припокриват с предишните вируси, причинили пандемия. Защото се оказа, че има много голяма консервативност при отделните щамове на коронавирусите. Така че идеята е една такава ваксина да бъде използвана и за в бъдеще," обясни доц. Чорбанов в разговор с Милена Миилотинова.

"Ваксината ще бъде без никакъв риск за хората, няма да съдържа никаква генетична информация, която евентуално може да причини заболяване или инфектиране", подчерта ръководителят на екипа български учени доц. Андрей Чорбанов.

Целия разговор на Милена Милотинова с доц. Андрей Чорбанов за българската разработка, за това закъсня ли СЗО с обявяването на пандемия, скри ли Китай информация за размера на болестта - вижте в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR днес от 17.30.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Барбар Петко с мъжете !От 70 те екипа в света нашите БАНовици ще се класират на 71 место!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските учени влизат в състезанието с още около 70 екипа по света..............Ясно!
21
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете всичко на естественият подбор на природата.Аман от ваксини и лечение.Стига жигосвайте младо и старо ,а вложете милиардите си за храна и нормален начин на живот на бедните хора по света.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А финансирането от БСП при кого отиде?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали Киро Гела за ден се разболя и след два дена вече беше оздравял напълно!Той май нещо с лекарства се занимаваше.Да не е решил да прави бизнес и да знае тайната рецепта!Сигурно ще продава от антителата си)
18
2
 
8
 
! Отговори
Има надежда преди 4 години
Току що изгледах репортажа по България Он Еър.Нашите имат интересна идея. Финансиране от института "Пастьор" и колаборация с други екипи. Така че им пожелавам успех.До номер 10. Личи си, че си на 14год. Затова по-добре си играй нещо на телефона, вместо да пишеш тук смехории.
17
3
 
8
 
! Отговори
а до сега какво!? преди 4 години
На нашенеца му замириса на голяма далавера,и бързо се втурна в суматохата!
16
0
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
Туй вече го четохме днес.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и какво ще постигнете с тоя аналгин хинин ? е в Русия нали е разрешен за употреба, като гледам данните от последните дни, хич не им е помогнал
14
8
 
3
 
! Отговори
Дегизиран Ястреб преди 4 години
Македонската мания за величие си е чиста проба скромност пред мегаломанията на балканските мижави криводзуурлатанковци с миливатов капацитет, но за сметка на това пък с гигаватови претенции ... Булгааар булгаааар ... ако се премахме краденото от томовете по великата ви история, останалото ще може да се напише на гърба на визитна картичка ... и още остане място за две рецепти за супи ...
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само некомпетентни мнения тук.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до SHEFAи оранжевите, чист хинин. Аз не знам някой да е умрял от хинин или ан хинин в Бг, освен разбирасе ако не се е тровил. умишлено.
11
3
 
10
 
! Отговори
до SHEFA преди 4 години
прав си, защо крият аналгин хинина, лекарство което като малък седеше в домашната аптечка с аспирина и анслгина. Не е някаво чудо трудно за производство. Стига с тоз умрял ЕС се оправдавайте, пускайте линията да произвежда.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 10Ваксината няма да ти помогне, ако вече си заразен! Ваксината се поставя месеци преди заразяването иначе нищо не правиш!
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антиваксърите не одобряват това
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ имат готова бе,само трябва да мине още време.Тръмп защо не искаше да си прави тест?Защото е ваксиниран!Борис Джонсън как оздравя изведнъж?Пратиха му ваксина от САЩ.Вижте,че никой лидер не умира дори да се зарази.Как си го обяснявате?Силен имунитет?Нееее,не се заблуждавайте.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега е момента да докажат Очилати старчета ли са или научни работници в крак с времето...успех им желая.
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е Вицът на деня
5
8
 
6
 
! Отговори
ген. Майтапчийски преди 4 години
НЕ РАЗРЕШАВАМ !
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Български реотани включиха за зимен сезон 19-20та, нищо че е пролет вече