Какво трябва да правим веднага след спорт?

До 30 минути след тренировка хапнете лека закуска
30 юни 2020 18:38, Михаела Лазарова
13
Какво трябва да правим веднага след спорт?
Снимка: Istock

След тренировка повечето хора бързат да отидат в банята и да измият потта след упражненията. Преди това се разтягат за няколко секунди, колкото да маркират разтягане. Хапват нещо набързо, най-често с не особено добре съобразено съотношение между въглехидрати, мазнини и протеини, а след това продължават с ангажиментите си. Всичко това носи стрес за организма, не му помага да се презареди с нови сили и енергия, а освен това крие риск от болка в мускулите и скованост. Защо се случва така?

За да се предпазим от проблеми след тренировка, трябва да правим 3 много важни неща в точното време и в точната последователност.

От 0 минута до 10 минути след тренировката

Това е моментът, в който трябва да започнете да разтягате мускулите си веднага след приключване на тренировката. Разтягането трябва да трае около 10 минути, за да имат достатъчно време мускулите ви да се отпуснат, докато са още топли. Когато мускулът се охлади, той се връща обратно в първоначалното си състояние отпреди натоварването. По този начин го предпазвате от наранявания, разтежения, нарушавания на мускулните влакна. Ако тренировката ви е била по-дълготрайна и интензивна, разтягането след нея може да продължи до 30 минути.

От 10 минута до 20 минута след тренировката

Това е моментът, в който трябва да вземете душ и да смените дрехите си. След като сте се разтегнали добре е важно да преминете към тоталното отпускане на тялото чрез взимане на душ и освобождаването от токсините по кожата, полепнали чрез потта. Бактериите и дрождите по кожата също трябва да се премахнат. Не оставяйте потта да изсъхне върху кожата ви и не продължавайте ежедневните си ангажименти с дрехите от тренировката. Сменете ги веднага след това. Така ще се предпазите от инфекции по кожата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: фитнесспортздраве
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По препоръката която дават май става въпрос за бягане,И да това е добро, но само за бягане, примерно 2.км бягане или 5 километра на тренировка.Примерно ако играете тенис, въпреки че изглежда, че е много бягане, растегнете предварително мускулите, не като бягане на разстояние, където не трябва да растягате предварително мускулите а след бягане.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази дама всичките статии са покъртителни тъпотии.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се изкъпем
3
1
 
4
 
! Отговори
Бубето преди 3 години
Хидратация преди, по време и след тренировка...
2
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Да излезете от тото пункта...
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да цепнем две големи бургера със една литрова биричка.