СЗО: Локдаунът в Европа можеше да се избегне с носене на маски

Затварянето на училищата - неефективна мярка срещу COVID-19
19 ное 2020 14:30, Елка Василева
162
СЗО: Локдаунът в Европа можеше да се избегне с носене на маски
Снимка: архив, БГНЕС

Новите локдауни в Европа можеха да бъдат избегнати, включително чрез почти универсално носене на маски, каза ръководителят на европейския офис на Световната здравна организация (СЗО), съобщава Ройтерс.

Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, заяви на пресконференция: "Локдауните можеха да бъдат избегнати. Оставам на позицията си, че това са крайни мерки. Ако използването на маски беше достигнало 95%, нямаше да са необходими локдауни".  

Той все пак отбеляза, че използването на маски по никакъв начин не е панацея и трябва да се извършва в комбинация с други мерки.

Според оценка на СЗО настоящото носене на защитни маски в Европа е 60% или дори по-нисък процент, предаде БНР.

Регионалният директор на СЗО за Европа също така каза, че затварянето на училищата е неефективна мярка за справяне с коронавируса. "Основните училища трябва да останат отворени", каза той и добави, че "децата и юношите не стимулират разпространението на новия коронавирус, известен като SARS-CoV-2, а закриването на училища "не е ефективно".

Още по темата

Ханс Клуге посочи, че някои здравни системи на континента са пренатоварени, като само през последната седмица са били регистрирани над 29 000 смъртни случая.

"Европа отново е епицентърът на пандемията, заедно със Съединените щати. В края на тунела има светлина, но това ще са шест тежки месеца", заяви Клуге на пресконференция в Копенхаген.

Новите локдауни би трябвало да бъдат премахвани безопасно и постепенно, добави той, предупреждавайки за негативното въздействие на "твърде бързото облекчаване" на рестриктивните мерки.

Въпреки обнадеждаващите новини през последните седмици за COVID ваксините, те "не са магическа формула (т.нар. сребърен куршум), защото знаем, че тяхното предлагане ще бъде ограничено особено в началото", каза той.

Ханс Клуге допълни, че СЗО е в контакт и с разработчиците на руската ваксина "Спутник V" по отношение на данните от клиничните ѝ изпитвания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
до 75 преди 3 години
ами отговори си кой пусна вируса с тия факти...Китай, разбира се! Натръшкаха ни тия гадове и сега ни гледат сеира!Щото трябваше ембарго да им наложим!Демокрацията ви виновна - ай ходи в Китай, там няма вирус!***, много добре знаем,ч е просто лъжат като типични комунисти - ние 15 дена не знаехме за Чернобил, не знаехме и че сме фалирали 3 пъти при Тошо!
77
2
 
7
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
А без СЗО можехме да избегнем паниката
76
0
 
5
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
И сега може да се избегне. Със сопа в ръка. Сопата като одрънчи тиквите Ви от СЗО и ще кротясате.....
75
2
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Целият фарс тръгна от Китай и то си личи по това, че от април месец, нямат смъртен случай, а от тогава са ригистрирали официално около 3000 случая. Е как нито един от тия не се оказа възрастен с придружаващи заболявания. Нали те самите панириха целия свят, като твърдяха поне 4% смъртност. Отделно никой не може да ме убеди, че в държава с население 1.5 милиарда на ден се заразяват 10ина човека, при положение, че пак те твърдяха, че вируса е от 4до7 пъти по устойчив и заразен от грипа.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 73 А не може ли да заключим такива като тебе , които се съобразяват само и единствено със собственото си мнение , его , съществуване Не знам някой човек да е навредил на другите носейки маска , спазвайки дистанция
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да впрегнат усилия и пари да намерят лекарство, ваксина, алгоритми и т.н., хората виновни... маски, та маски.. ама после обясняват, че и те не помагали.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 75.Южнокорейците приложиха друга тактика: масов дифузно разпределен скрининг още в началото без оглед дали има или няма заразени. Така успяха да фиксират безпогрешно огнищата и да ги карантинират. Това е един наистина успешен технически метод, който няма нищо общо с либерализма.
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А стига стоя локдаун!!!! ЗАТВАРЯНЕ е на български!
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега пък ново 20. Отново сме виновни ние, лекарите са пак боговете. Ще ни изгонят и от рая като Адам и ***, за греховете ни.-------Започваш да включваш.Само че няма да те изгонят, а ще те изкарат с краката напред. Твърде много май мункии на клона, наречен Планета Земя.
69
3
 
3
 
! Отговори
тт преди 3 години
Ами, у Европата хем демокрация, хем либерална!Виж, другарите у Китай не съ шегуват!Казват маски - значи всички носят маски!Японците, и Южно Корейците също изпълняват препоръките.Верно, тяхната "демокрация" е малко по-различна от Западно Европейската, мъ то и културата, и традициите, и в крайнъ сметка манталитетъ им е доста по-различен от нашия.Та, затуй при тях обстановката се нормализира и икономиките им съ въстановяват с бързи темпове, а ние затъваме в блатото на либерализма!
68
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
който иска да се пазида си стои вкъщи заключени да не пречи на хоратаможе даже изобщо да не излизана никой не трябва
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70Както е и редно! И трябва да е пулбичен, за да знаем ние, добрите и учтиви хора, с кого си имаме работа, за да се събираме само със себеподобни и да изтлаксваме неблагоприятните от социалните, икономически, образователни и духововни кръгове!
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Единскоро ще разбереш, че е време да си извадиш главата от з**ка и да спреш да се потиш трескаво, като стане дума за руснаци. В Китай вече имат социален рейтинг, килъри и ко със сигурност ще натискат такъв да бъде въведен и във фащ.
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам Гърците ги споменавате няколко пъти. Те са оцеляваща порода и трябва да се учим от тях. Знаят си слабостите и действат превантивно. Здравната им система е слаба и предпочитат да не лекуват хората, а да направят така, че да не се заразяват. Ние сме глупаците на Европа - слаба организация, скапана здравна система, неизпълняващ нищо народ и биеме рекорд след рекорд. Не са гърчолята глупците. Ние сме..
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега пък ново 20. Отново сме виновни ние, лекарите са пак боговете. Ще ни изгонят и от рая като Адам и ***, за греховете ни. Като се чувстват претоварени, като здравната им система издъхва, просто можем да прекратим обществените договори за лечение и толкова. Работодателите ни няма да са задэлжени да плащат здравни застраховки, ние също няма да ходим на лекари и край.
63
3
 
1
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Точно така БожоОсвен това социалната дистанция е за да не видите, че някои от познатите ви започват да се държат странно.Всичко ще полудее след първите ваксини, както е било при испанския грип. След това ще има масова лудост и войни.
62
1
 
6
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Щеше да се избегне ако СЗО не излъга ,че е безопасно още в началото на епидемията да се пускат през границите китайци.
61
2
 
2
 
! Отговори
Точно така Божо преди 3 години
Затова короната поврежда първо обонянието че да не могат хората да надушат газовете с които ни пръскат отгоре.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръм е много мек, това му е проблема. На предните избори каза, че ще осъди фамилията Кинтън, а след изборите каза - те са хубави хора ха-ха
59
4
 
4
 
! Отговори
Един преди 3 години
"Някой пък още се надяват че Тръмпето все пак ще вдигне революцията в последният момент."Трумпета е пудел на московското джудже. Това беше ясно от самото начало. САЩ и Европа попаднаха в пропагандната мрежа на Москва, без кръв, само с агитация и дезинформация по Интернет. Голямата победа на Путин. Както виждаш 50% от емериканците и от света се страхуват да не им чипират бебетата ако дойде Байдън на власт. Ударихме дъното.