Израелски учени обърнали процеса на стареенето с кислород

Изследването им - публикувано в рецензирано списание
28 ное 2020 15:25, Петя Славова
60
Израелски учени обърнали процеса на стареенето с кислород
Снимка: Pixabay

Израелски учени твърдят - успели са да обърнат успешно процеса на стареене и то като използват само кислород.

Изследване, проведено неотдавна, публикувано в рецензирано списание, констатира, че когато здрави хора над 64 години са поставени в камера под налягане и им се дава чист кислород (за 90 минути на ден по пет дни в седмицата), процесът на стареене се обръща, пише Al Jazeera. Целият експеримент е продължил общо три месеца.

Въпросното изследване е било ръководено от проф. Шай Ефрати от Университета в Тел Авив. Фокусът на учените бил поставен върху това да обърнат основни процеси като натрупването на стареещите клетки и съкращаването на теломерите.

Теломерите представляват участъци на хромозомите, съставени от повтарящи се последователности на некодираща ДНК. Те служат като брони и предотвратяват загубата на ДНК по време на клетъчното делене.

В проучването са включени 35 души. Според проучването промените в телата на изследваните са равносилни на състоянието им на клетъчно ниво преди 25 г.

Проф. Ефрати казва, че продължителността на ефекта предстои да бъде определена в по-дългосрочен план тепърва.

 


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
тъпото... преди 2 месеца
азиатски майстори на бойните изкуства направили същото хиляда години по-ранов планините...
55
1
 
0
 
! Отговори
До анонимен 52 преди 3 месеца
"...учените твърдят че просто клетките ти, ще се регенерират до състоянието каквото е било в младостта ти"
Присмел се хърбел на щърбел!
И ти, умнико повярва на тези "учени"? Почна правилно, за да се оплетеш като пиле в кълчища! Това е съчинение, наукообразно, разчитана на такива навирили нос посредствености като теб!
Предлагам ти да помолиш някой оксиженист да ти пусне в стар противогаз кислород за 1/2 час!
54
5
 
5
 
! Отговори
Мария Рептилиата преди 3 месеца
Нищо няма да обърнат, най-много да им обърнат хастара на тия шарлатани
53
3
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 3 месеца
Няма да има такова бъдеще. Дори хипотетичните терапии за старост от бъдещето да са скъпи в началото, то те ще се обезценят с прогреса и конкуренцията. Преди 15 години разчитането на геном струваше 10 милиона, а днес е 1000 долара. В случая със стареенето държавите имат интерес да платят заради застаряващото население. Това ще облекчи натиска върху пенсионната и здравната система. По-добре да насочат пари в посока на това да имат продуктивно население. Далече сме още да ги мислим тия неща.
52
2
 
5
 
! Отговори
До 50 преди 3 месеца
Израелците не са казали, че са подмладили хората. Това го казаха медиите. Обясних по-долу защо това не е така, а и в случая има и "конфликт на интереси". В допълнение, не е имало даже контролна група, хората са били малко и не са ги проследили достатъчно дълго след експеримента. Не е ясно дали това изобщо е от полза за хора, които живеят здравословно (най-вероятно не е, защото механизмите често са сходни). Направили нещо, мерили друго нещо и невежите медии го направили на breaking news.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До УЖАС

Излиза че си фунционално неграмотен, четеш текст и не можеш да го осмислиш! Не просто чист кислород, а в барокамера под определено налягане. Налягането променя химико-физическите свойства на всички вещества. И не няма да се смалиш, учените твърдят че просто клетките ти, ще се регенерират до състоянието каквото е било в младостта ти
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 3

По-скоро ще е - първо ще са 500 парчета, после ще изчакат следващия голям катаклизъм, да паднат под 500 000 000 население и тогва, може би ... Както е писано.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съвсем се обърках! Чист кислород и то в хипербарни условия! Знам, че усещането е отвратително - сухота в устата и замайване. Има си раздел на физиологията - хипербарна и имах щастието да познавам голям български специалист, работил в Марсилия при великия Робер Наке. Материята е много сложна и честно, не вярвам на въпросните израелци! Не съм расист - Наке е евреин и е зет на още по-великия Андре Мороа, също евреин!
Цялата тази работа в моето съзнание се кара със свободните супероксидни радикали.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 11

26 - Ако работи 16 часви смени на ден, всеки ден, то няма да има време да се наспи и да бяга.
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 20

10 км се бягат за 45 минути и то ако не си даваш зор и ги бягаш на един път, не на два (сутритна и следобяд, примерно - тогва можеш да смъкнеш спокойно под 40, ако се "напрегнеш").
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
всеки ,когато излезе от корпоративната джунгла и отиде на чист въздух се ''подмладява''
нищо ново и изключително, просто искат да продават илюзии,въздух на балъците хах
45
2
 
1
 
! Отговори
До Godlike преди 3 месеца
Нужни са и силови, освен аеробни. Може би най-добри са от тип HIIT. Силовите упражнения са нужни за да се поддържа плътността на костите и масата на мускулите, която намалява заради свързано със стареенето състояние, известно като "саркопения" (а не защото тестостеронът ви пада с възрастта, както може да ви каже някоя фитнес тиква - при здрави мъже във форма разликата в нивата е пренебрежима. Тестостеронът е обратнопропорционален на талията). VO2Max е добра мярка за ефекта от упражнения-
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бавно ни подготвят за бъдещето, къдеот ще има безсмъртни господари, с процедури струващи стотици хиляди, може би и милиони на година, такач е да са недостъпни за всички останали.
43
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
Това много лесно ще разберем дали е вярно като наблюдаваме милиардерите
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То как мислите, че има 400 годиши матъри илюминати!
ТА ДА ДА ДА ДУУУУУМ! Съспенс!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гледам, че обсъждате оксиданти. Тази теория на стареенето вече не се тачи особено и няма нужда да се взимат повече анти-оксиданти, отколкото предлага една здравословна диета. Всъщност, ако спортувате активно и приемате антиоксиданти, най-вероятно туширате до известна степен ефекта от упражненията, които отчасти се държи на оксидация.

И по-добре работете за теломери като подобрявате начина на живот, отколкото кибичене в барокамера. Обикновено ефектите не се наслагват и без това.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тук хората обсъждат статията, говорят за теломери и т.н. Но ти пожизнено не можеш да влезеш в тази тема, защото си тъъъп! Но и тъъъпите могат да бъдат хитрички! Ти си пример - успя да се докопаш до днешната пица калцоне с количка! ВНИМАВАЙ САМО ДА НЕ НАПЪЛНИШ КАЛЦОНЕТО!
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
искаш ли като си 50 годишен да ти казват "ауууу изглеждаш много по-млад за годините си" ? - ако "ДА" - то тогава казвай че си на 70 години :)
38
1
 
3
 
! Отговори
Godlike преди 3 месеца
Карам колело от 10 години 2-3 пъти в седмицата за по 1 час средно 15-20км. Това което наблюдавам в последно време е, че дишането ми се промени драстично - дишам дълбоко и равномерно. Тонуса, метаболизмът и мускулатурата ми също са в различен режим от преди. Отделно ми казват постоянно, че изглеждам с 7-8 години по-млада от възраста ми. За мен това е спорта, който всеки трябва да практикува възможно най-често. Всичко останало тичане фитнес тенис изхабява брутално ставите.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До българин

Liz Parrish се казва и е шефка на BioViva. На мен около нея ми мирише на нов Теранос. Лекарството против рак, което цитираш, лекува, като инхибира ензима, който удължава теломерите. Раковите клетки са безсмъртни и теломерите им не се съкращават. Това е друг проблем с дългите теломери, който прави изкуственото им удължаване да изглежда глупава идея за момента. Ще видим как ще се развият нещата.