Хапвайте нахут за здраво сърце и добро храносмилане

Може да намали и риска от рак
25 дек 2020 22:30, Михаела Лазарова
9
Хапвайте нахут за здраво сърце и добро храносмилане
Снимка: Istock

Нахутът е една прекрасна бобова култура, която има изключителни ползи за здравето и организма. С него могат да се приготвят разнообразни ястия, салати и печива. Брашното от нахут не съдържа глутен, което го прави много подходящо като алтернатива на пшеничените брашна и изделия от рафинирано бяло брашно.

Хранителни качества на нахута

Нахутът е изключително богат на ценни вещества, сред които желязо, фосфор, фолиева киселина и витамин С, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които са известни като „добри“ мазнини. В нахута се съдържат и растителни протеини около 15 грама за една чаша нахут, което е наистина завидно количество.

Фибрите в нахута също са в едни доста добри количества, което го прави много полезен за усвояването на въглехидратите, за храносмилателния тракт и за полезните бактерии в червата. В една чаша нахут се съдържат около 13 грама фибри. Те са важни и за отслабването и поддържането на нивата на кръвната захар стабилни.

Какво е хранителното съдържание в приблизително една чаша нахут?

  • 263 калории;
  • 15 г протеин;
  • 6 г мазнини;
  • 40 г въглехидрати;
  • 13 г фибри;
  • 8 г захари.

Основни здравословни ползи от консумацията на нахут

Удължава ситостта

Ако искате да отслабнете и да се предпазите от похапване на калорични храни между храненията, нахутът може да ви помогне. Той спомага за удължаването на усещането за ситост, като същевременно поддържа и стабилни нивата на кръвна захар, което е фактор в усещането за ситост. Когато консумирате бързи въглехидрати, огладнявате скоро след това, докато при консумацията на бавно разграждащи се въглехидрати в комбинация с фибри, протеини и мазнини това няма да се случи. Ето защо нахутът е полезен в това отношение.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
добро здраве преди 3 години
Редовно хапваш нахут и сядаш наху...
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хапвайте от всичко, разнообразна храна.Не сме кокошки да ядем само нахут :)))
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер интересно ми е колко от смешниците тук ще пукнат от короната и дали ще съжаляват че не са се ваксинирали като му е било времето - факта е че умрял от ваксината още няма!
2
7
 
5
 
! Отговори
До Gog преди 3 години
Ако под балкански народи визираш България, мисля че сайта на ЦРУ,според който сме на първо място по смъртност в света,дава добра предтава.Моето детство премина в ядене на червено месо,обикновено консервирано със сол.Домашни суджуци сушени на балкона. Все доказано полезни неща за сърдечно-съдовата и отделителната с-***.Лошото е,че тогава тази храна и хранителен режим се смятаха за здравословни.Яж,бaба,да пораснеш и все още много българи се придържат към тях.И после защо сме първи по инфаркти.
1
1
 
8
 
! Отговори
Gog преди 3 години
Има ли ? Поне едно научно изследване което доказва че страните от близкия изток които са традиционните консуматори на нахут имат по-малко сърдечни проблеми от балканските народи.