За какво е полезна солта?

Йодирната трапезна сол има съществени въздействия върху щитовидната жлеза
8
За какво е полезна солта?
Снимка: istock

Солта е сочена като един от главните виновници за задържане на течности, следствие от което се наблюдава високо кръвно налягане, напълняване, проблеми с бъбреците, сърдечносъдови заболявания, диабет. Ако обичате да пресолявате храната си, това определено не е здравословен избор.

Консумацията на твърде много сол може да доведе до сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план по данни на Световната здравна организация.

Солта обаче не е вредна, ако се консумира в точните количества. Тя дори има своите незаменими ползи за организма.

Според healthline.com, натриевата и калиевата сол са електролити, които имат жизненоважни функции за нервната и сърдечносъдовата системи. Тези соли участват в преноса на електроимпулси от мозъка до сърцето и всички органи в тялото, като осигуряват съкращенията на мускулната тъкан във всеки орган и кръвоносен съд.

Без сол движението на тялото и функциите на органите биха били немислими. Ето защо пълното отказване на солта може да има негативни ефекти върху здравето.

Според Healthline няма и особено значение кой вид сол ще изберете. Всички видове соли имат своите полезни действия за организма. Няма сол, която да е по-вредна или по-полезна от останалите видове. Сред необходимите соли на тялото са натриевата, калиевата, калциевата, магнезиевата.

Пoвече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
7
 
! Отговори
Прогноза за времето преди 2 години
Е много точно написано, няма що!Времето ще бъде преобладаващо.Ще има променлива облачност до слънчево, като само на отделни места ще превали.Там където не вали ще бъде слънчево или облачно...
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде мога да си купя Южно Тибетска розова сол на кристали?
5
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
За осоляване и консервиране на месцето за зимата.
4
1
 
7
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Много е полезна за морето.
3
9
 
2
 
! Отговори
Дон Жуан преди 2 години
По-вредна е и от захарта и от грубите думи.
2
1
 
14
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Солта е по-ценна от златото ! Българска Народна Поговорка ! Без Сол кръвта у човека се превръща в безжизнена реака от нищо. При захарта е по-друго. Единственната полезна захар е тази,която поглъщаме чрез плодовете.
1
2
 
9
 
! Отговори
Солта е полезна преди 2 години
да насоли безсолните ястия...