Прекалявате ли с пиенето на вода?

Урината е показател за състоянието на организма отвътре
18 юли 2021 09:58, Михаела Лазарова
13
Прекалявате ли с пиенето на вода?
Снимка: istock

Добрата хидратация е от голямо значение всеки ден. Целогодишно организмът има нужда от достатъчно течности, за да функционира правилно. През лятото загубата на течности е по-осезаема заради жегата и сухите атмосферни условия. Ето защо в летните горещини е много важно да се пият повече течности.

Но можем ли в стремежа си да си набавим достатъчно вода да прекалим с нея? Да, можете. Има признаци, по които личи, че приемате твърде много вода, а това също има своите негативни ефекти върху организма.

Прекаленият прием на вода може да доведе до проблеми с кръвното налягане, тъй като свръхколичеството течности в тялото разводнява и разрежда електролитите в организма. Това води до нарушена сърдечносъдова функция, нарушения във функцията на нервната система. Възможно е да се стигне до затруднения в работата на бъбреците, до припадъци, дори и до смърт в особено тежки случаи.

Кои са признаците, че прекалявате с пиенето на вода?

Постоянно пълните бутилката си с вода

Да носите бутилка с вода със себе си е добър навик. Ако обаче постоянно пълните бутилката си, защото пиете непрекъснато от нея, много вероятно е да прекалявате с водата. Когато ви е топло, когато скучаете на работа, когато сте хапнали нещо или когато си намирате повод просто да станете от бюрото, за да си наливате вода, е много вероятно да прекалите с количеството ѝ за целия ден.

Пиете вода, когато не сте жадни

Жаждата е естествен признак, който показва, че тялото ви има нужда от вода. Ако се наливате, без да изпитвате никаква жажда, съществува риск да прекалите с водата през деня. Не забравяйте, че приемате и други течности, които също допълват общия прием.

Урината ви е бяла на цвят

Урината е показател за състоянието на организма отвътре. Когато тя променя цвета си има вероятност нещо да се случва в тялото. Прекалено светлата или направо прозрачна урина обикновено подсказва, че тялото ви е препълнено с течности.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: водауринахидратация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 2 години
Чи кой пий вода у туй ореме ве?
8
1
 
5
 
! Отговори
Дрън та пляс преди 2 години
Регистрираните случаи на тежки последствия от прекаляване с вода са единични, затова пък към 90% от хората (без преувеличение) са дехидратирани и поне една трета (пак без преувеличение) от проблемите им със здравето се дължат на това. Останалото дължат на обездвижване, алкохол и убийствено вкусни угодийки (с повечко промишлена химия през последните десетилетия).
7
0
 
2
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 2 години
Ако прекалите с водата може да започне да ви се вие свят, също така само вода измива организма , губите много важни вещества , затова е по-добре вода с мед, или захар и щипка сол - солта задържа водата в организма , не случайно всички изотонни напитки са наблъскани със захар и сол.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато няма какво да правя, не пия вода а бяло вино лятото и червено зимата. А, и никога не си допълвам шишето. Първо го изпивам и чаак тогава го пълня отново. Много е лесно, опитайте!
5
3
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Бирата е полезна набавя електролити :)))
4
4
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Аз не пия вода, защото съм жаден, а не мръсен.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутрин ако пиеш много вода означава, че вечерта си прекалил с алкохола
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И впрочем, симптомите на обезводняване са почти същите.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама че глупава статия. Не дава никаква идея колко вода трябва да се пие на ден, но внушава, че симптоми, които могат да се проявят заради куп неща, са от пиенето на вода... Изпуска и да отбележи, че възрастните имат понижено чувство за жажда и често неоптимално функциониращи бъбреци, което може да доведе до хидратация.Ако следвах "здравните" съвети от подобни статии, досега да съм си заминал.